Radojičić: "Poetski duh sakriven među koricama knjige"

"Pjesnici koji su se u prethodnom periodu uspješno borili sa nemogućnošću interakcije sa publikom zbog epidemije virusa korona pronalazeći brojne inovativne načine predstavljanja svog rada, pomogli su uveliko i afirmisanju kluba "Poenta poetika" i njegovom etabliranju na crnogorskoj književnoj sceni”

2369 pregleda 53 reakcija 0 komentar(a)
Novo izdanje zbornika, Foto: Korice knjige
Novo izdanje zbornika, Foto: Korice knjige

Riječ po riječ, stih po stih, pjesnik do pjesnika i tako nastade treći broj zbornika „Mozaik“ nikšićkog Književnog kluba „Poenta poetika“, koji djeluje u okviru JU „Zahumlje“.

Pjesnički podmladak koji „Poenta poetika“, na čelu sa predsjednikom Kluba mr Goranom Radojičićem, već sedam godina uspješno njeguje, pokazuje da u gradu pod Trebjesom i dalje stanuju stihovi, i da nikšićkim korzoom, za one koji žele da čuju, i dalje odzvanjaju riječi.

Kako je u uvodnoj riječi napisao urednik Zbornika, Goran Radojičić, „Mozaik“ je postao “pokazatelj napretka, usavršavanja i nadgradnje” kojoj teže mladi pjesnici KK „Poenta poetika“, ali i predstavlja “svojevrstan uspjeh za mnoge mlade nade pjesništva da se nađu u njemu”.

“Novi broj ‘Mozaika’ donosi najbolje što Književni klub ‘Poenta poetika’ u ovom trenutku može da ponudi, i u kvalitetu i brojem objavljenih pjesnika. Pjesnici koji su se u prethodnom periodu uspješno borili sa nemogućnošću interakcije sa publikom zbog epidemije virusa korona pronalazeći brojne inovativne načine predstavljanja svog rada, pomogli su uveliko i afirmisanju kluba i njegovom etabliranju na crnogorskoj književnoj sceni”, zapisao je Radojičić.

Zbornik, prema njegovim riječima, ima i dodatno važnu ulogu jer će omogućiti da poezija mladih pjesnika dođe do velikog broja ljubitelja poezije.

“Upravo je zbog toga važna knjiga, dodir sa poezijom, miris papira i poetski duh kog smo sakrili među koricama knjige. Veliki broj novih članova pokazuje da mladi žele da se ujedinjuju u poeziji, možda najviše upravo sada kada su uobičajena druženja nemoguća”, zapisao je Radojičić, koji je zajedno sa Obradom Nenezićem prije sedam godina, mladim poetama ponudio sigurno utočište, “Poentu poetiku”.

Zajedno sa Klubom, rasli su mladi stvaraoci, sazrijevali su njihovi stihovi, i postali su “prepoznatljivi na crnogorskoj i regionalnoj književnoj sceni kao predstavnici mlađe generacije pjesnika”.

“Kao i u prva dva broja, mnogim pjesnicima su ovdje prvi, ikada objavljeni, stihovi, što im daje mogućnost da budu čitani i prepoznati. Za nas kao instituciju kulture i poetski klub mladih stvaralaca, ova knjiga je pokazatelj da smo idejom o osnivanju i očuvanju omladinskog kluba u Nikšiću ostvarili ono što je bila želja velikog broja mladih stvaralaca koji prije toga nijesu imali dovoljno prostora da iskažu svoj rad na pravi način”, riječi su urednika “Mozaika”.

Recenziju potpisuje Anđela Peković koja je zapisala da „Poenta poetika“ - budnog uma i raširenih ruku - ovogodišnjim Zbornikom donosi poeziju novije generacije koja, nekonvencionalno i silovito (a povrh svega - umjetnički vrijedno), i te kako korespondira sa vremenom u kojem žive”.

“Svi autori zastupljeni u Zborniku ostavljaju iza sebe upravo one poetske plodove koji su garancija individualnosti, uznemirenosti koja postaje blagotvorna, istine koja podvaljuje emociju i nerijetko odvodi čitaoca u ono transcendentno. Svako ponaosob i svi zajedno pokazuju kako se poezija najdalje čuje onda kada u njoj nema ništa natrunjeno tendencioznošću, već kada je ona autentična i rezultat duhovnih dometa samog pjesnika”, riječi su recenzentkinje Zbornika.

Kako je zapisala, “zadivljujuće je imati mlade pjesnike koji tako rano, nadnijeti nad samim sobom, hrabro pjevaju iz vlastitog habitusa… pjesnike koji su u nesporazumu sa sobom; pjesnike čija je poezija oplođena zavidnim čitalačkim iskustvom; starmale pjesnike; na filigransko-poetske majstorije prisustvujemo pravom pjesničkom sozercanju. Pored slojevite emocije kojom je obogaćena njihova poezija, u iščezavanju je prisutna razbrbljanost od koje dobra poezija bježi, ali ostavljamo u amanet takvoj poeziji da izbrusi stil i definiše misao a emociju, ponosno i znalački, zadrži”.

Poželjela je da poezija koja se našla u Zborniku “odjekne i dalje od Nikšića dajući sebi samoj transteritorijalnu razumljivost, ali i pamtljivo ruho bez kojeg se ne može”.

Izdavači zbornika “Mozaik” su JU „Zahumlje“ i Književni klub „Poenta poetika“.

Bonus video: