Crna Gora kao filmska destinacija

Veb platforma obuhvata širok prikaz raznovrsnih filmskih lokacija, uz set pogodnosti za snimanje u Crnoj Gori, kontakte, pregled svjetski poznatih filmskih i TV produkcija snimljenih na crnogorskim lokacijama

1304 pregleda 1 komentar(a)
Početna stranica platforme, Foto: Filmski Centar Crne Gore
Početna stranica platforme, Foto: Filmski Centar Crne Gore

Filmski centar Crne Gore (FCCG) predstavio je krajem protekle sedmice onlajn platformu pod nazivom “Film in Montenegro” koja je razvijana tokom prošle godine sa ciljem podsticanja stranih filmskih i televizijskih produkcija da “otkriju” Crnu Goru kao novu filmsku destinaciju.

Platforma predstavlja zvanični program Filmskog centra, razvijana je po ugledu na najbolje prakse partnera u projektu, ali i nove tendencije u ovoj rastućoj kinematografskoj oblasti, navodi se u saopštenju i dodaje da je program realizovan u okviru međunarodnog INTERREG IPA projekta CIRCE - “Zajedničke inicijative za promociju kinematografije između Italije, Albanije i Crne Gore”.

“Veb platforma www.filminmontenegro.me obuhvata širok prikaz raznovrsnih filmskih lokacija, uz set pogodnosti za snimanje u Crnoj Gori, kontakte, pregled svjetski poznatih filmskih i TV produkcija snimljenih na crnogorskim lokacijama, kao i mnoge servisne informacije. Film in Montenegro posebno ističe podsticajne mjere u okviru kojih inostrani producenti imaju pravo na povraćaj dijela sredstava utrošenih u Crnoj Gori za proizvodnju kinematografskog djela, u iznosu od 25 odsto ukupnih troškova proizvodnje. Pravo na povraćaj dijela utrošenih sredstava može steći producent za proizvodnju igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, televizijskih filmova i televizijskih serija, koji se u cjelosti ili djelimično proizvode u Crnoj Gori i koji su namijenjeni javnom prikazivanju”, obrazložili su iz FCCG.

Tu je i niz drugih pogodnosti i potencijala koje Crna Gora nudi kao filmska destinacija. Iz FCCG dodaju i da se program uspješno prilagodio i uslovima pandemije, u okviru kojih je znatno otežana međunarodna promocija potencijala crnogorske kinematografije.

Bonus video: