Miodrag Dragičević prvi laureat nagrade “Nebojša Glogovac”

Novu nagradu je ustanovio JDP sa Gradom Beogradom, u znak sjećanja na velikog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca Nebojše Glogovca koji je bio član JDP-a, a preminuo je 2018. godine

1611 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Dragičević, Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Miodrag Dragičević, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Nagrada “Nebojša Glogovac” za izuzetnu umjetničku kreaciju mladog glumca, dodijeljena je prvi put ove godine Miodragu Dragičeviću na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), 3. april, koji je obilježen tradicionalnom dodjelom godišnjih priznanja.

Novu nagradu je ustanovio JDP sa Gradom Beogradom, u znak sjećanja na velikog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca Nebojše Glogovca koji je bio član JDP-a, a preminuo je 2018. godine u 49. godini.

Dragičević je dobio nagradu za ulogu u predstavi “Kasper” dobio i godišnju nagradu JDP-a, nagradu za ljepotu govora, kao i nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ Fondacije JDP za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP u 2019. i 2020. godini. On je u svom obraćanju istakao da je ponosan što je dobitnik priznanja koje nosi ime Nebojše Glogovca, kao i time što je imao priliku da sa njim jednom prilikom “dijeli kadar”.

“Sa scene je lakše govoriti tuđe riječi. Šta drugo mogu da kažem nego jedno veliko hvala. Čast mi je što sam primljen u ovaj ansambl, a naročito sam počastvovan što sam prvi dobitnik nagrade koja nosi ime Nebojše Glogovca. Imao sam sreće da sam dijelio kadar sa Glogijem, rekao mi je jednom: ‘Dobar si mali, radićemo velike stvari zajedno’, a nažalost nismo više radili zajedno, ali kao da se dio tog proročanstva ostvario. Na neki čudan način ponovo smo povezani. Hvala ti što si vjerovao u mene“, rekao je Dragičević.

Na skromnoj svečanosti uručene su i godišnje nagrade, za režiju predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ Jagošu Makoviću i za režiju predstave „Kaspar“ Milošu Loliću. Godišnjom nagradom nagrađeni su i glumci Milan Marić, Marko Janketić, Nataša Ninković, Milena Vasić, Predrag Miki Manojlović, Jasna Đuričić, Sanja Marković, Ljubomir Bandović i Anita Mančić.

Godišnje nagrade za poseban umjetnički doprinos dobili su kompozitorka Anja Đorđević, kostimografkinja Maria Marković Milojev, scenografi Gorčin Stojanović i Jasmina Holbus i dramaturg Periša Perišić.

Bonus video: