Performans “Black year - Strategija aproprijacije”

Multimedijalni umjetnik Dragan Vojvodić iz Novog Sada izvešće danas performansa u Podgorici, a izložba njegovih radova biće otvorena do kraja aprila

2693 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Dragan Vojvodić, Foto: CSUCG
Dragan Vojvodić, Foto: CSUCG

Novosadski multimedijalni umjetnik Dragan Vojvodić izvešće danas u Podgorici performans pod nazivom “Black year - Strategija aproprijacije”, koji će biti upriličen u galeriji “Klub” u 17 časova.

Pored današnjeg performansa, izložba Vojvodićevih radova može se pogledati do 30. aprila.

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja performansu će prisustvovati samo novinari, predstavnici medija, dok će zainteresovana publika moći naknadno da ga pogleda na zvaničnom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore koji je i organizator događaja.

Biće objavljen i razgovor sa umjetnikom, a sa njim će o njegovom stvaralaštvu govoriti kustoskinja Teodora Nikčević.

Izložbu i performans prati i katalog u kojem je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević zapisala svoje viđenje Vojvodićevog rada.

“Vojvodić koristi uspješno i citat, fragmentaciju, rekontekstualizaciju odnosno, strategiju aproprijacije. Umjetnička akcija Suprematistička transmisija i video Supermatistička tranzicija 2015-2018 upućuju na prelomljena kroz sličnu prizmu supermatistička iskustva Maljevića, odnosno stogodišnjicu nastanka njegovih slika. Forme kruga i kvadrata ruskog umjetnika, Vojvodić aplicira u umjetničke prostore izlaganja ili ih izmješta u van umjetnički kontekst. Monumentalne slike objekte, kvadratne forme bijele, crvene i crne, nosi po različitim stranim gradovima gdje je rezidecijalno boravio uvezujući svoja migrantska iskustva, ali i uspostavljajući relacije sa savremenim društvom, publikom preispitujući značaj avangarde. Transponovao je Maljevičevo slikarstvo u drugi mediji - umjetničku akciju, uspostavljajući dijalog sa publikom, umjetnosti i života, umjetnosti i publike”, piše Nikčević, pored ostalog.

Vojvodić je rođen 1965. godine, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U svojoj umjetničkoj praksi koristi razne medije - performans, umjetničku akciju, instalaciju, in situ, video, fotografiju, skulpturu, slikarstvo.

Predstavio se na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi kako u regionu, tako i u inostranstvu. Učestvovao je i na brojnim međunarodnim umjetničkim projektima, studijama i rezidencijama.

Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama muzeja u Srbiji i ostatku svijeta. Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Osnivač je i koordinator nevladinog rezidencijalnog umjetničkog centra “Art Box” u Petrovaradinu, u Novom Sadu gdje živi i radi.

Bonus video: