Posebno i novo iskustvo filmskog festivala

Po izboru selektora četiri udružena festivala, publika će imati priliku da uživa u mnogim uspješnim ostvarenjima od kojih su neki i nagrađeni na posljednim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji, a tu su i dva remasterizovana jugoslovenska klasika

794 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva Festivala
Foto: Privatna arhiva Festivala

Onlajn izdanje prvog regionalnog filmskog festivala, u okviru kojeg su se udružili Sarajevo Film Festival (SFF, Bosna i Hercegovina), Zagreb Film Festival (ZFF, Hrvatska), Festival autorskog filma (FAF, Srbija) i Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival (FFHN, Crna Gora), počinje danas na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Festival zvanično traje do 17. aprila.

"April će obilježiti virtuelna posjeta filmskim festivalima u regionu koji njeguju film kao umjetnost, formiraju i održavaju publiku i filmsku kulturu, i pokreću pitanja i sumnje koje su nam neophodne. Proljećno filmsko izdanje pravi je način da ne budete usamljeni i potražite sebi slične širom festivalske mape koji je u ime Filmskog festivala Herceg Novi kao neke od odabranih filmova izdvojio i naš selektor i reditelj Ivan Bakrač", kazala je uoči početka festivala crnogorska rediteljka Marija Perović ispred FFHN.

Jovan Marjanović iz SFF-a, koji je i festival-inicijator zajedničkog projekta, istakao je da su svi ujedinjeni u želji da publici omoguće pristup filmovima koji su bili u selekciji prošlogodišnjih Kanskog i Venecijanskog, kao i ovogodišnjeg festivala u Berlinu.

"U srcu partnerstva naša četiri festivala jeste davanje što veće vidljivosti najkvalitetnijim evropskim i svjetskim nezavisnim filmovima i njihovo prikazivanje u najkvalitetnijim mogućim uslovima, pa makar oni bili digitalni sada. Nadamo se da ćemo se što je prije moguće sresti s našom publikom na ovogodišnjim izdanjima festivala u zatvorenim i otvorenim, ljetnim kinima, a do tada - u vrijeme pandemije, straha i udaljavanja, kroz filmove donosimo zajedničku ideju nade, saradnje i bliskosti", poručuje Marjanović.

Po izboru selektora četiri udružena festivala, publika će imati priliku da uživa u mnogim uspješnim ostvarenjima od kojih su neki i nagrađeni na posljednim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji, a tu su i dva remasterizovana jugoslovenska klasika.

U njihovom programu nalazi se devet filmova, i to pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Philippa Yuryeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga; dva dokumentarna: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala djevojčica” Sébastiena Lifshitza i dva jugoslovenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Da bi filmove mogli gledati neophodno je napraviti profil/account na platformi i unijeti tražene podatke. Kasnije svaki posjetilac po svom izboru “iznajmljuje” film za gledanje tako što će kliknuti na opciju “Rent” i unijeti detalje bankovne kartice, nakon čega će se film naći u sekciji “My Library”. Kada prvi put korisnik klikne “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film će biti dostupan za gledanje narednih 48 časova, koliko god puta želite.

Ulaznice/kodovi za gledanje filmova su u prodaji, cijena pojedinačnog koda za gledanje filma je četiri eura, a cijena paketa za svih devet filmova u glavnom programu je 25 eura.

"Osim što je u pitanju prva saradnja ove vrste u regiji, Proljetno izdanje je uvod u naše cjelogodišnje aktivnosti koje će se nastaviti na sva četiri festivala koja tek treba da se održe u drugoj polovini godine”, kaže Boris T. Matić iz ZFF-a. Milena Debeljković iz beogradskog FAF-a kaže da je cilj ovog događaja i da poveže ne samo festivale, već i publiku. Ona ističe da je ovo “prvi korak koji je ova mreža festivala napravila".

Na platformi se takođe nalaze i uputstva i detalji za pristup drugim filmovima, zvučnim i nagrađenim ostvarenjima. Mrežu festivala Jadranske regije podržao je Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.

"Zajedno donosimo posebno, novo iskustvo regionalnog filmskog festivala! Dobrodošli na Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala/Prolećno izdanje Festivala autorskog filma/Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi/Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala", poručuju organizatori.

Bonus video: