Teme koje pozivaju na razmišljanje

“Čak i u ovako izazovnim vremenima, kada su bioskopi u mnogim zemljama zatvoreni, ovaj vid filmske edukacije pruža djeci priliku da steknu znanja za bolje razumijevanje i analiziranje filma"

3761 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PODGORICA FILM FESTIVAL
Foto: PODGORICA FILM FESTIVAL

Nagrade mlade publike (EFA Young Audience Award) biće organizovana u periodu od 21. do 25. aprila putem onlajn platforme koju je kreirala Evropska filmska akademija. Djevojčice i dječaci iz Crne Gore, uzrasta od 12 do 14 godina, mogu se prijaviti za učešće u internacionalnom omladinskom žiriju do 13. aprila na zvaničnom sajtu NVO-a Podgorica film festival. Oni će sa svojim vršnjacima iz još 38 država Evrope, imati priliku da pogledaju tri nominovana filma i kao članovi internacionalnog omladinskog žirija glasaju za svog favorita.

U konkurenciji nominovanih filmova: su italijansko-francuska adaptacija klasika “Pinokio” reditelja Matea Garonea, norveška drama “Raskrsnica” reditelja Džona Hegilenda i irsko-luksemburški animirani film “Vučjaci”, čiju režiju su radili Tom Mur i Ros Stevra. Nominovani filmovi tretiraju značajne društveno-kulturološke teme koje pozivaju na razmišljanje i razgovor.

“Čak i u ovako izazovnim vremenima, kada su bioskopi u mnogim zemljama zatvoreni, ovaj vid filmske edukacije pruža djeci priliku da steknu znanja za bolje razumijevanje i analiziranje filma. Osnovci iz svih krajeva Crne Gore imaju priliku da učestvuju u interaktivnom projektu koji se odvija istovremeno širom Evrope i preuzmu odgovornost aktivnih članova žirija respektabilne organizacije kao što je Evropska filmska akademija”, rekli su iz NVO-a Podgorica film festival.

Tokom petodnevnog programa organizovaće se i otvorene diskusije i filmske radionice za mlade učesnike i učesnice. Svečana ceremonija dodjele nagrade održaće se u Erfurtu (Njemačka) 25. aprila, kada će i mlada publika iz Crne Gore biti u prilici da postavi pitanja autorima i autorkama svih filmova.

Bonus video: