“Duga nad mostom” za 27. rođendan

Galerija Most je prva privatna institucija kulture u Crnoj Gori. Utemeljena na Cetinju, kasnije izmještena u Podgoricu, ovaj umjetnički prostor oduvijek predstavlja i znači mnogo više od onoga što galerijska, izlagačka te prodajna djelatnost podrazumijevaju...

2771 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Galerija Most
Foto: Galerija Most

Najstarija privatna galerija u Crnoj Gori, galerija “Most” u Podgorici proslavlja 27 godina postojanja, a u čast tog jubileja organizovana je izložba “Duga nad mostom” koja će biti otvorena do kraja mjeseca.

Postavka obuhvata djela više crnogorskih umjetnika i ukrajinske slikarke kao jedinog internacionalnog gosta, Ganne Kryvolap. Slikarske radove su izložili: Ratko Odalović, Pero Nikčević, Tiho Vujović, Ljubo Popadić, Aldemar Ibrahimović, Mišo Vemić, Luka Lagator, Milijana Vujović, Dragan Peričić, Dijana Lazović, Marija Abramović, Katariana Švabić i Vojo Vlahović čiji je rad bio izložen i 11. aprila 1994. godine na prvoj izložbi u galeriji “Most”.

Pored slika, posjetioci izložbe imaju priliku da pogledaju i karikaturu Darka Drljevića, instalaciju “Pacman” Abaza Dizdarevića, skulpturu od kovanog gvožđa Velibora Pavićevića, a Aleksandar Saša Kordić prikazaće fotografiju “Delfinov ples”. Iz galerije ističu da je najava posjete obavezna, usljed epidemioloških mjera i ograničenog režima rada.

Galerija Most je prva privatna institucija kulture u Crnoj Gori. Utemeljena na Cetinju, kasnije izmještena u Podgoricu, ovaj umjetnički prostor oduvijek predstavlja i znači mnogo više od onoga što galerijska, izlagačka te prodajna djelatnost podrazumijevaju... Od osnivanja je mjesto sastajanja eminentnih likovnih umjetnika, istoričara umjetnosti, publicista, književnika, filmskih i pozorišnih umjetnika i svih ostalih ljubitelja i poštovalaca umjetnosti. Realizovani su raznovrsni programi, likovne kolonije, kulturno-zabavne manifestacije i mnoge druge aktivnosti, a prije svega - više od 500 samostalnih i kolektivnih izložbi domaćih i stranih autora...

Prije više od tri decenije otvorena je prva izložba “Slike mojih prijatelja” u Biljardi 1988. godine, za koju je vlasnik galerije Branko Kovačević dobio Trinaestonovembarsku nagradu grada Cetinja, a koju je posvetio prijateljima - slikarima koji su ga uveli u svijet umjetnosti: Gojku Berkuljanu, Milu Pavloviću, Slobodanu Puru Đuriću, Đoku Živkoviću Žigalju… i ostalima koji su ga podržali u njegovom entuzijastičkom angažmanu. Entuzijazam i ljubav Branka Kovačevića i umjetnika traje i danas.

Bonus video: