“Karver” obilježila 16 godina postojanja: Traže bolju saradnju sa nadležnim institucijama

"Odlukom Ministarstva da poništi konkurs na koji je apliciralo oko 230 organizacija i institucija, postavljeni smo u situaciju da tražimo i zahtijevamo da što prije naprave jednu vrstu “košuljice” za taj isti konkurs”, kazala je Đukić

2023 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije za medije: Perović, Đukić i Radojičić, Foto: Luka Zeković
Sa konferencije za medije: Perović, Đukić i Radojičić, Foto: Luka Zeković

Glumica Varja Đukić, osnivač knjižare Karver i festivala “Odakle zovem” pozvala je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da što prije ponovo raspiše poništeni konkurs za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini.

Đukić, umjetnički direktor Underhill festivala Vuk Perović i sociolog i umjetnički direktor nikšićkog Festivala uličnih svirača Ivan Radojičić, apelovi su da se konkurs ponovi i da se uspostavi bolja saradnja sa Ministarstvom.

“Mi smo se ove godine okupili i želimo da damo do znanja da ono što radimo, i uopšteno festivali koje organizujemo, naravno sticajem okolnosti zavise od resora, u ovom dijelu jednog od četiri u okviru Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Odlukom Ministarstva da poništi konkurs na koji je apliciralo oko 230 organizacija i institucija, postavljeni smo u situaciju da tražimo i zahtijevamo da što prije naprave jednu vrstu “košuljice” za taj isti konkurs”, kazala je Đukić na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj povodom dana knjižare i 16 godina od osnivanja Karvera.

“Mi kao ljudi koji se bave stvaralaštvom imamo jako lošu komunikaciju sa Ministarstvom i ona se više odvija posredno preko drugih izvora informacija. Borimo se jako da sačuvamo ono što je naša djelatnost, jer smatramo da je to parekselans promocija kulture i društva. Festival je bio najbolja forma kroz koju bi se objedinili i saželi svi mogući i zajednički interesi, u smislu saradnje sa svim međunarodnim partnerima, a i negdje u to vrijeme je krenula i politika koja se odnosila na obavezu Ministarstva kulture da organizuje konkurse za raspodjelu sredstava za podršku festivala i manifestacija u Crnoj Gori”, objasnila je Đukić.

Filmski kritičar i umjetnički direktor Underhilla, Vuk Perović, istakao je da je taj festival nastao iz potrebe da se doprinese kulturnoj sceni i publici, kao i da je osnovan kako bi imao neki kontinuitet i tradiciju, što se trude posljednjih 12 godina koliko i traje Underhill.

Đukić
Đukićfoto: Luka Zeković

“Ovo su sve međunarodni festivali, koje morate da radite tokom cijele godine. Kada na ovaj način izgubite informaciju da li će se nešto dogoditi, što ste planirali i očekivali, to vas vraća unazad. Na neki način je potrebna bolja komunikacija da bi se ta festivalska scena koja je u posljednjih 10 godina u pravom zamahu nastavila. Crna Gora ima ozbiljnih međunarodnih festivala ne samo u regionu već i u Evropi i svijetu, na koje dolaze umjetnici i stvaraoci iz svih krajeva svijeta”, istakao je Perović i dodao da ne zna hoće li biti novog konkursa.

“Mislim da smo ovdje sve troje u poziciji da pozovemo na dijalog i da probamo da ubrzamo stvari, jer uz prisustvo koronavirusa nije lako ostvariti i u tim uslovima realizovati ove festivale”, zaključio je Perović.

Radojičić je takođe istakao i ulogu medija u komunikaciji i u isticanju borbe umjetnika za opstanak festivala koji umrežavaju teritorije istog govornog područja, kao i to da su festivalski proizvodi tokom posljednje decenije najunčikovitiji u Crnoj Gori.

“Dobio sam podatak da je ministarstvo kulture pripremalo, tokom prošle godine, strategiju razvoja kulture u trajanju od pet godina, od 2021 do 2026, što je koliko sam upoznat, negdje bila i obaveza našeg društva na ovom stepenu integracija da imamo strategiju u kulturi kako želimo ona da izgleda, kao i koje je mjesto festivala i svih aspekata, što bi nam bilo značajno jer bi neki projekti bili prepoznati kao značajniji ili kao manje važni”, dodao je Radojičić

Đukićeva je takođe na presu rekla da ima naznaka i da pregovara sa stvaraocima iz regiona i svijeta koji bi se mogli naći na ovogodišnjem festivalu “Odakle zovem”, koji bi trebalo da nosi naziv “Homo ludens?/ Zašto ne plešete?”. Neki od pomenutih umjetnika su pisaci Kristian Novak, Biserka Rajčić, Bosiljka Pušić, kao i umjetnici iz filmskog dijela Kokan Mladenović i Jasmila Žbanić.

Bonus video: