Autori iz Crne Gore na Martovskom festivalu

Repertoar Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma obuhvata: regionalnu premijeru filma “Duga”, ostvarenje “Poslednji YU filmski romantik” Radoslava Stanišića koji je i član žirija, kao i omaž Zdravku i Ranki Velimirović

4054 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Meliha Šuškavčević
Foto: Meliha Šuškavčević

Reditelj Aleksandar Vujović sa svojim filmom “Duga” i reditelj, scenarista i filmski kritičar, dr Radoslav T. Stanišić, predstavljaće crnogorsku kinematografiju na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, “Martovskom festivalu”, koji počinje danas i traje do 25. aprila u Domu omladine u Beogradu. Pored njih, biće upriličen i omaž Zdravku i Ranki Velimirović, bračnom paru čuvenom po velikom filmskom angažmanu i kinematografskom nasljeđu koje su ostavili za sobom.

U okviru ovog izdanja festivala biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi selektovani u takmičarski program na osnovu novog konkursa, a biće dodijeljene i festivalske nagrade za oba izdanja festivala - 67. i 68.

Film “Duga“ biće prikazan danas na otvaranju festivala, u takmičarskoj selekciji “Međunarodni kratki igrani”. To je ujedno i regionalna premijera filma “Duga” koji je od oktobra 2020. godine kada je premijerno prikazan, pa do sada zabilježio prilično uspješan festivalski život sa ukupno 11 međunarodnih nagrada i priznanja.

“Čast mi je što će moj film, projekcijom u Velikoj sali Doma omladine, otvoriti međunarodni takmičarski program kratkometražnog igranog filma Martovskog festivala, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svijetu. Takođe, film je dobio još jednu međunarodnu nagradu, do ovog trenutka, na Super Indie Film Festivalu u Los Anđelesu”, kazao je Vujović čiji je film “Duga” u LA-u nagrađen u kategoriji za najbolji inspirativni film (Best Inspirational Film).

U okviru segmenta “Regionalna panorama”, film “Poslednji YU filmski romantik” Radoslava Stanišića biće prikazan u petak 23. aprila. Pored toga što će njegov film imati i beogradsku premijeru, Stanišić će biti član žirija 67/68.

Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama - Grand Prix Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/komponovanu muziku). Pored njega, žiri čine: predsjednik - reditelj i scenarista Želimir Žilnik iz Srbije; rediteljka, scenaristkinja i animatorka Vera Vlajić takođe iz Srbije, kao i reditelj Igor Bezinović iz Hrvatske i profesor i estetičar filma Dimitris Kerkinos iz Grčke. Stanišićev film je, nakon “Visokih hrastova” i “Neprilagođenog filmskog grofa” treći iz trilogije o bardovima crnogorske kinematografije koja je zavrijedila značajne nagrade i priznanja.

“Zaista mi pričinjava veliko zadovoljstvo, svakako i privilegiju, da budem za dva festivalska izdanja član žirija, zapravo i za 67. i 68. čuvenog Martovskog filmskog festivala, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svijetu koji je ove godine zbog pandemije pomjeren za mjesec dana. Na festivalu postoji šest takmičarskih kategorija, zbog čega nisam mogao kandidovati svoj dokumentarno-igrani film ‘Poslednji yu filmski romantik’, jer u tom slučaju ne bih mogao biti član žirija”, kazao je Stanišić.

Radoslav Stanišić
foto: Privatna arhiva

On je sa ponosom istakao da je od 2005. godine upravo on prvi iz Crne Gore koji je pozvan da bude član žirija.

U okviru programa “Domaća panorama” u četvrtak u 17 časova u Velikoj sali će biti upriličen omaž Zdravku i Ranki Velimirović. Biće prikazani filmovi čuvenog režisera (Cetinje, 1930 - Beograd, 2005): “Umir krvi” iz 1971. godine, “Mediala - Tajna večera” iz 1969. i film njegove supruge i vjernog životnog i profesionalnog saputnika (Podgorica, 1940 - Beograd, 2020) “Besmrtni poručnik u smrti sa osmijehom” iz 2006. godine.

Martovski festival tradicionalno predstavlja mjesto susreta filmskih autora i ljubitelja filma iz zemlje i inostranstva, to je mjesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove koje inače nema prilike da vidi u biskopskoj ponudi.

Nagrade se dodjeljuju u šest takmičarskih kategorija: animirani, eksperimentalni, domaći kratki igrani film, međunarodni kratki igrani film, dokumentarni film do 50 minuta, dokumentarni film preko 50 minuta. Pored takmičarskog, Martovski festival tradicionalno ima i bogat revijalni filmski program podijeljen u cjeline: “Svetska panorama”, “Regionalna panorama” i “Domaća panorama”.

Beogradski festival dugometražnog filma
foto: Beogradski festival dugometražnog filma

Film o profesoru Radomiru Baju Šaranoviću

Film “Poslednji YU filmski romantik” Radoslava Stanišića je priča o scenaristi, reditelju i čuvenom profesoru Radomiru Baju Šaranoviću, reditelju kultnog ratnog filma “13. jul”. Šaranović je bio i reditelj filma “Svadba” kojeg je, tvrdi Stanišić, vidjelo više od 40 miliona ljudi, a koji je nastao po kultnom romanu Mihaila Lalića.

“Visoki hrastovi” su prvi film iz Stanišićeve “Trilogije o bardovima, filmskim stvaraocima” koji su ostavili dubok trag u crnogorskoj, srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji i kulturi, obezbjeđujući joj regionalni i evropski umjetnički kredibilitet.

“’Hrastovi’ su film o rodonačelnicima crnogorske kinematografije Ratku Đuroviću i Velimiru Velju Stojanoviću. ‘Neprilagođeni filmski grof’ je film o reditelju, scenaristi i profesoru Milu Đukanoviću, reditelju kultne serije ’Kamiondžije’. U ulozi Đukonovića pojavljuje se Miroslav Radulović koji sada glumi profesora Šaranovića”, ističe Stanišić i dodaje da je Radulović u Nišu nagrađen Specijalnim priznanjem za oba filma. Filmovi iz ove trilogije do sada su osvojili 13 nagrada na brojnim filmskim festivalima.

Djelo posvećeno italijanskom slikaru Gaetanu Grilu

Film mladog crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića nastao je po motivima istinite priče iz knjige “Dipingo dunque esisto!” prestižnog italijanskog umjetnika Gaetana Grila. Scenario je, po Vujovićevoj ideji i sinopsisu, napisala Jelena Lela Miloševi, a uloge u ostvarenju tumače: Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić.

“Duga je film u kojem je kroz sjećanje glavnog junaka, poznatog italijanskog slikara Gaetana Grila, prikazan događaj iz njegovog ranog djetinjstva koji je odredio njegov životni poziv. Naš glavni junak kao dječak sa nepunih šest godina kreće na put sa ocem i doživljava nevjerovatan magični trenutak koji učini da on rano pronađe umjetnika u sebi i usmjeri ga ka pozivu slikara, koji je i postao”, rekao je Vujović ranije “Vijestima”.

Film je realizovan u okviru međunarodnog projekta “CIRCE”, finansiran iz evropskih fondova u produkciji “Apulia Film Commission”, u izvršnoj produkciji “Boka F” i uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Aleksandar Vujović je docent na Fakultetu za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Bonus video: