Galeriju preselio u virtuelni prostor

Dalibor Dado Ćetković se od početka 2021. predstavio na više od deset kolektivnih izložbi u svijetu, uglavnom u onlajn formi, a publici je dostupna i njegova samostalna onlajn postavka

1445 pregleda 113 reakcija 1 komentar(a)
Rad “Izolacija”, Foto: Privatna arhiva
Rad “Izolacija”, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski slikar Dalibor Dado Ćetković jedan je od rijetkih umjetnika koji u vrijeme pandemije virusa korona nije mirovao i pauzirao sa predstavljanjima, već je iskoristio vrijeme da pomjeri granice vizuelnog prikazivanja svojih djela i putem interneta i onlajn platformi se predstavi publici sa svih strana svijeta.

Od početka 2021. godine pa do danas bio je učesnik više od deset kolektivnih izložbi u svijetu, uglavnom u onlajn formi, a realizovao je i dvije samostalne virtuelne izložbe. U razgovoru za “Vijesti” on najavljuje i predstojeća izlaganja u Evropi i regionu i ponosno kaže da je na većini dosadašnjih izložbi bio jedini umjetnik iz Crne Gore.

"Svoje stvaralaštvo predstavio sam u više zemalja, počevši od Turske i to na tri izložbe u organizaciji ArelArt galerije sa sjedištem u Ankari, zatim u Indiji, Bangladešu, Južnoj Koreji, Indoneziji i tako dalje, kao i u više zemalja Južne Amerike, a preko projekta ‘Drugačiji svijet je moguć zauvijek u miru’ organizuju se simultane izložbe u više od 120 zemalja svijeta na kojima sam likovni predstavnik Crne Gore", objašnjava Ćetković.

On podsjeća da je krajem avgusta 2020. godine priredio i svoju prvu virtuelnu samostalnu izložbu.

Dalibor Dado Ćetković
foto: Privatna arhiva

"Krajem avgusta prošle godine priredio sam i, prvu virtuelnu, samostalnu izložbu slika na kojoj sam premijerno predstavio novi ciklus slika na kojem radim, a objavio sam je na mom Jutjub kanalu. Tu izložbu sam uradio u video slajd formi (slide show) i imala je veliku zapaženost, što me posebno raduje. Iza tog projekta su veliki rad, brojna odricanja i neprespavane noći", kaže Ćetković.

Narednu, drugu virtuelnu, a 16. samostalnu postavku predstavio je na platformi gdje se postavka slika može sagledati najbolje putem aplikacije Artsteps koja posjetiocima nudi svojevoljno kretanje kroz galerijski prostor, prilaženje slici i posmatranje iz različitih uglova.

Dalibor Dado Ćetković
foto: Privatna arhiva

"Kada se klikne na sliku prikazuje se naziv i opis, zatim imate opciju da kliknete ‘Play’ dugme i pokreće se automatski video obilazak. Za bolji ugođaj, ja sam snimio i postavio muzičku pozadinu pa sam takav video objavio na Jutjubu (https://www.youtube.com/watch?v=V2YLwJxRKhE). Na ovaj korak sam se odlučio jer je likovnim umjetnicima značajan svaki vid prezentacije svojih radova. Tako i virtuelne izložbe imaju svoje mjesto u tome. Želio sam da prijateljima i u Crnoj Gori i širom svijeta koji nijesu fizički mogli da prisustvuju otvaranjima mojih izložbi u galerijama pružim mogućnost da se približe mojim djelima u virtuelnom galerijskom prostoru. Kompletnu produkciju sam uradio sam. Da bi izložba bila verifikovana potrebno je da se na nju osvrne i likovna kritika. Tako je o mom stvaralaštvu govorio doktor teorije savremene umjetnosti dr Milun Lutovac pa se u opisu videa na Jutjubu nalazi njegov tekst na engleskom jeziku", ističe Ćetković.

U okviru te postavke Ćetković prikazuje veće formate iz ciklusa “Antares”, a pošto nije želio da optereti galerijski prostor odabrao je deset svojih radova u velikom formatu i jedan manjih dimenzija.

"Zbog još uvijek aktuelne pandemije virusa korona slika ‘Izolacija’ (150x100cm), simbolički, našla je mjesto u izolovanoj prostoriji Artsteps galerije. Ona je nastala prošle godine, a inspiracija za nju je sadašnje vrijeme u kojem živimo. Slika koja je takođe zavrijedila najviše pažnje je taj pomenuti manji format za nazivom ‘Biser u oku’ dimenzija 60x80cm koju sam postavio na odvojenom zidu u centralnom prostoru. Orlovi su prisutni jer su većem broju publike posebno privlačili pažnju", kaže Ćetković.

Dalibor Dado Ćetković
foto: Privatna arhiva

Jedna od skorijih međunarodnih postavki na kojoj je Ćetković zastupljen je Internacionalna izložba vizuelnih umjetnika “Retrospekcija” gdje se predstavlja svojim djelom “San u snu” (Dream in a Dream) koje je rađeno 2020. godine u tehnici ulje i akrilik na platnu. Pored njega, na izložbi su zastupljeni umjetnici iz: Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Indonezije, Njemačke, Francuske, Maroka, Filipina, Indije, Italije, Japana, Rumunije, Malte, Sjeverne Makedonije...

On u razgovoru za “Vijesti” ističe da nije jednostavno i svima dostupno učešće već je neophodno da umjetnik i djela sa kojima aplicira zadovoljavaju određene kriterijume i prođu selekciju žirija. Organizatori ove izložbe su iz Indonezije i ističu da je u pitanju “događaj koji je istorijski važan za sve umjetnike koji su zastupljeni”. Postavka je dostupna na Jutjub kanalu “Ridwan Rupa”, kao i na profilima Dalibora Dada Ćetkovića na društvenim mrežama...

"Bogatstvo i raznolikost izlagača upija i nadahnjuje intuitivnom slobodom i predstavlja kosmopolitsko polje razmišljanja. Umjetničko djelo uvijek predstavlja dijalog između tradicije, odnosno prošlosti, i znakova sofisticiranosti u sadašnjem vremenu, i to u svakodnevnom životu, što socijalnu situaciju umjetnikove podsvijesti čini uvijek dinamičnom", kažu organizatori.

Pored ovoga, Ćetković se predstavio i domaćoj publici na 76. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, ali je zastuopljen i na nedavno otvorenoj, neobičnoj tematskoj izložbi “Fragment” u organizaciji Pragmata kolektiva sa sjedištem u Londonu.

"Na toj izložbi učestvuje 200 umjetnika iz cijelog svijeta, a ja sam jedini učesnik iz Crne Gore. Uskoro će moji radovi biti prikazani u Norveškoj i Španiji, ali i na još nekim izložbama u svijetu i regionu", otkriva on.

Bonus video: