U žiriju 120 osnovaca iz Crne Gore

Tokom programa putem internacionalnog kanala za komunikaciju “Hello Europe”, djeca iz Crne Gore će biti u prilici da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i sa njima diskutuju o filmovima. U nedjelju 25. aprila, putem Zooma, moći će da postave pitanja direktno rediteljima i glumcima nominovanih ostvarenja

1382 pregleda 0 komentar(a)
Bira se između četiri filma, Foto: Podgorica Film Festival
Bira se između četiri filma, Foto: Podgorica Film Festival

Djevojčice i dječaci iz Bara, Budve, Kotora, Herceg Novog, Podgorice, Nikšića i Žabljaka, njih 120, od juče su dio međunarodnog žirija Nagrade mlade publike. Crnogorski osnovci će tako, zajedno sa svojim vršnjacima iz 38 evropskih država, odlučiti koji film će osvojiti prestižnu nagradu Evropske filmske akademije.

“Članovi i članice žirija dobili su svoj privatni nalog na EFA VOD platformi putem koje će tokom naredna četiri dana pogledati tri nominovana filma. U trci za najbolji film za mlade ove godine su: ‘Pinocchio’, italijanskog reditelja Matea Garonea, norveška drama ‘The Crossing’, Johane Helgeland i animirani film ‘Wolfwalkers’, u režiji Toma Mura i Rosa Stjuarta”, navodi se u saopštenju Podgorica film festivala.

Tokom programa putem internacionalnog kanala za komunikaciju “Hello Europe”, djeca iz Crne Gore će biti u prilici da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i sa njima diskutuju o filmovima. U nedjelju 25. aprila, putem Zooma, moći će da postave pitanja direktno rediteljima i glumcima nominovanih ostvarenja.

U okviru pratećeg programa, tinejdžeri i tinejdžerke mogu učestvovati i u edukativnim radionicama koje će voditi mladi crnogorski filmski stvaraoci.

Scenarista Nikola Tomić održaće radionicu “Elementi priče”, o produkciji će kroz radionicu “Od ideje do realizacije” govoriti Anja Sekulić, dok će osnove režije predstaviti Sara Stijović na radionici “Uvod u pokretne slike”.

Crnogorske glumice Milica Šćepanović, Maja Stojanović, Vesna Vujošević Labović i Smiljana Martinović vodiće kreativne glumačke radionice “Oživljavanje lika”. Kao uvod u glasanje, producentkinje Tina Kuzman i Biljana Vušović održaće radionice na kojima će se analizirati nominovani filmovi. Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i EFA produkcija, uz podršku Mitteldeutsche Medienforderung (MDM).

Organizator programa u Crnoj Gori je Podgorica film festival u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore koji je partner u programima Evropske filmske akademije. Organizaciju su podržali i delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Crnogorska kinoteka, Ambasada Italije u Podgorici, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Ambasada Norveške u Beogradu.

Bonus video: