“Dohvati nebo” na Festu

Darićev debitantski dugometražni igrani film nastavlja uspješan festivalski život

3182 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Dugometražni igrani film “Dohvati nebo” crnogorskog reditelja Milutina Darića biće prikazan na 49. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu, u okviru programskog segmenta FEST Fokus. Ovogodišnji FEST će biti održan od 7. do 16. maja u salama Sava centar, Kombank dvorana, Dom omladine Beograda i Cineplexx galerija Belgrade.

“Dohvati nebo” je Darićev debitantski dugometražni igrani film koji je dobio podršku Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova. Premijerno je prikazan na Hercegnovskom filmskom festivalu u avgustu prošle godine, zatim na Podgorica Film Festivalu i na filmskoj reviji CINEBar2020 u Baru, gdje je naišao na pozitivne reakcije publike, a na Festivalu filmova Jugoistočne Evrope u Parizu - SEE A PARIS 2020 Darić je dobio nagradu za najbolju režiju.

“Glavni junak filma ‘Dohvati nebo’, Milutin (Milan Kovačević), čovjek je srednjih godina kome se životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću poslije koje ostaje nepokretna. Potom on ostaje bez posla, bez stana, bez mogućnosti da sinu ispuni ijednu želju. Sudar sa problemima i nevoljama u jednom trenutku se ipak zaustavljaju i priča kreće drugim tokom, a pobjeđuje vjera u ljubav i porodicu, u dobro u ljudima”, ističe se u sinopsisu.

Uloge tumače Milan Kovačević, Maja Šarenac, Petar Kažić, Nada Vukčević, Emir Ćatović, Petar Božović, Ljubica Barać, Božidar Zuber, Nikola Vasiljević, Mladen Nelević, Branimir Popović, Aleksandar Saša Petrović, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić, Miloš Pejović, Miodrag Manerik, Slaviša Grubiša, Pavle Popović, Danilo Babović, Davor Klisić, Marko Todorović, Plamen Brnović, Milena Damjanović. Pored režije, Darić je i scenarista filma, a producenti su Branimir Žugić, Milivoje Lakić, Jelena Milošević i Biljana Vušović.

Film “Dohvati nebo” snimljen je u produkciji kompanije Portun D, uz podršku Filmskog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Radio Televizije Crne Gore.

Bonus video: