Sinergija isprepletenosti različitih kultura

. Narodni muzej najavio je i Omaž izložbi “zaokreta” Petra Lubarde

1823 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Narodni muzej Crne Gore
Foto: Narodni muzej Crne Gore

Izložba narodnih nošnji manjinskih naroda “Sinergija različitosti”, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM), biće otvorena sjutra u 14 časova, u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Pored ovog programa, NMCG je pripremio i Omaž izložbi “zaokreta” Petra Lubarde.

Na izložbi narodnih nošnji biće predstavljen 21 komplet muških i ženskih, seoskih i gradskih, svakodnevnih i svečanih narodnih nošnji manjinskih naroda Crne Gore, kao i više pojedinačnih odjevnih elemena. Izložba je rezultat nedavno potpisanog sporazuma saradnje između Narodnog muzeja i CEKUM-a, a nakon Cetinja biće organizovana i u više opština u Crnoj Gori, a dostupna je za javnost do 7. juna. O postavci će govoriti etnološkinja Etnografskog muzeja NMCG, Tatjana Rajković, a izložbu će otvoriti akademik Zuvdija Hodžić. Autori izložbe su Tatjana Rajković i Eldar Lakota.

U katalogu izložbe, etnološkinja Rajković je zapisala da je postavka nastala sa željom da se vrednuje i promoviše bogatstvo i raznovrsnost tradicionalnog načina odijevanja manjinskih naroda Crne Gore, odnosno sa ciljem da se kreativnost i složenost različitih stvaralačkih vizija i senzibiliteta iskazanih kroz narodne nošnje, interpretira kao sinergija isprepletenosti različitih kultura.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, kao i 70 godina od čuvene izložbe “zaokreta” Petra Lubarde u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije, u Beogradu 1951. godine, NMCG realizuje i Omaž izložbi “zaokreta” Petra Lubarde, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

“U okviru Omaža biće upriličena promocija knjige mr Maše Jovović, ‘Petar Lubarda i Crnoj Gori 1946-1951’, u suizdavaštvu Narodnog muzeja i Fondacije ‘Ćano Koprivica’, kao i Lubardina izložba sa selekcijom radova iz datog perioda, kada je umjetnik živio i stvarao u Crnoj Gori. Izložba će biti djelimična rekonstrukcija one iz 1951, koja je predstavljala prekretnicu u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti polovine 20. vijeka i raskid sa dirigovanom, kontrolisanom umjetnišću socrealizma. Za realizaciju izložbe pozajmljena su djela od relevantnih beogradskih i novosadskih instiucija, galerija i muzeja, kao i privatnih lica i kolekcionara. Dio radova za izložbu obezbijeđen je iz fondova Umjetničkog muzeja NMCG, a kao zamjena nekoliko nedostajućih radova rađene su reprodukcije na platnu. Izložba će biti u postavci do 18. juna 2021”, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Rekonstrukciji posljeratnog vremena u crnogrskoj likovnoj umjetnosti posebno će doprinijeti poromocija knjige Maše Jovović koja se bavi prvim poratnim godinama u stvaralaštvu velikog Lubarde.

“...A koje je kulminiralo upravo u radovima prvi put izložnim na kultnoj, takozvanoj izložbi preloma, zaokreta 1951. Nakon toga ništa više nije bilo isto u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti”, poručuju iz NMCG.

Otvaranja izložbi će biti organizovana uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera, kao i onlajn putem preko zvaničnih Fejsbuk i Instagram stranica Narodnog muzeja.

Narodni muzej je od 1. maja otvorio za posjete Mauzolej na Lovćenu i Njegoševu rodnu kuću na Njegušima, dok su već u najavi organizovani obilasci inostranih gostiju, dodaju oni u saopštenju.

Bonus video: