Ne čeka na pozive, sam pomjera granice

Akademski slikar iz Bara, Dalibor Ćetković, dobitnik je počasnog priznanja na žiriranoj internacionalnoj izložbi u Los Anđelesu. Nagrada za sliku “Muzička kutija” iz ciklusa “Antares” dolazi kao priznanje minulog rada i podsticaj za dalje

4196 pregleda 121 reakcija 0 komentar(a)
Dalibor Dado Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Dalibor Dado Ćetković, Foto: Privatna arhiva

Među 114 umjetnika iz 28 zemalja svijeta koji su selektovani kao najbolji od 426 radova, akademski slikar iz Bara, Dalibor Dado Ćetković, dobio je počasno priznanje na žiriranoj, internacionalnoj izložbi “Abstract” u Los Anđelesu, u organizaciiji “Art Show international - Los Angeles”.

“Dobitnik sam Počasnog priznanja na žiriranoj internacionalnoj izložbi ‘Abstract’ u Los Anđelesu (Kalifornija - Sjedinjene Američke Države). Odabrali su sliku ‘Music box’ koja se sada nalazi u privatnom vlasništvu kolekcionara. U pitanju je slika iz ciklusa ‘Antares’ rađena u kombinovanoj tehnici sa uljem i akrilom na platnu, dimenzija 120x80cm”, objasnio je Ćetković i dodao da se slika “Muzička kutija”, nakon petomjesečne postavke na njegovoj 16. samostalnoj izložbi na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica sada nalazi u privatnom vlasništvu kolekcionara u Baru.

Postavka “Antares” predstavlja njegov najnoviji ciklus slika koji je započeo tokom dvomjesečnog boravka u Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama.

foto: Privatna arhiva

Ćetković je od početka 2021. godine pa do danas bio učesnik više od deset kolektivnih onlajn izložbi u svijetu, pa je tako svoje stvaralaštvo predstavio na svim stranama svijeta. Pored toga, realizovao je i dvije samostalne virtuelne izložbe, a svoj rad je predstavio i na 76. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Ipak, od posebnog značaja za njega su izložbe van granica Crne Gore, priznaje on.

“Nikada ne znate koga ćete upoznati, možda čak i sklopiti saradnju, dobiti priliku za samostalnu izložbu u nekoj zemlji i na kraju pronaći kolekcionara. Tu postoji izražena želja kao osnov da ono što radite bude vidljivo šire. Ovaj način predstavljanja je prikladan za umjetnika u svakom pogledu i slobodno vrijeme koje imam, mada to slobodno vrijeme se ne može tako tretirati jer je i ono u sklopu posla, iskoristim na najbolji način. Kominikacija sa drugim umjetnicima koji su isto predani radu, omogućava mi da odem na mjesta, u ovom slučaju virtuelno, na koja bih ko zna kada otišao. Uzeću za primjer Indoneziju ili Južnu Ameriku. Još se originalni radovi ne šalju poštom za sve izložbe. Likovni kritičari lako mogu doći do informacija i na osnovu dosadašnjeg rada, angažovanja i slično mogu imati jasnu sliku o umjetniku”, ističe Ćetković “Vijestima”.

Na pitanje da li svoja djela selektuje drugačije u odnosu na publiku i zemlju u kojoj se predstavlja (od Turske, Bangladeša, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, do Južne Amerike), on objašnjava da predstavljanja uglavnom imaju zadatu temu na koju lako odgovaraju mnogi njegovi radovi.

“Veći broj izložbi je imao temu, a ima i onih na kojima je slobodna. Neke su čak i stilski različite pa ja odaberem na koje ću se prijaviti. Uglavnom prostudiram malo i procijenim da li ću i u čijoj organizaciji konkurisati. Ima brojnih udruženja likovnih umjetnika širom svijeta gdje zastupaju akademski obrazovani umjetnici, takođe i jedan broj amatera koji ipak profesionalno rade, sarađujući sa istoričarima umjetnosti i likovnim kritičarima, a koji vrše selekciju pristiglih radova na konkursu. Slike iz mog novog ciklusa su najčešće odgovarale temama ili propozicijama pa mi je bilo prilično lako da odaberem radove kojima sam želio da konkurišem”, kaže Ćetković.

Tako, iako je korona spriječila mnogo kulturnih dešavanja u zemlji i inostranstvu, Ćetković pronalazi način da proširi svoju publiku, tržište i rad, pa se nije zaustavio u tome ni kada je sve bilo “zaključano”... Nekima su se prostori suzili, a on je, sa druge strane, granice svoje umjetnosti i rada dodatno pomjerio u odnosu na ranije.

“Za nekoga su se granice proširile, za neke druge pak suprotno... Odavno sam prestao čekati da me neko pozove i angažuje. Inače sam jedan od onih koji ne pristaje da klizi nekome uz rame. Sa 15 godina sam naučio živjeti i boriti se sam u drugom gradu, pa tako i danas. Što se tiče granica uopšte, postoji veliki pomak za likovnu umjetnost koja, za razliku od drugih, može bivstvovati jer se prikazuje preko fotografija putem interneta i raznih platformi sa dobrim dosegom. Žao mi je što ispaštaju izvođačke umjetnosti, književnost i ostalo. Svi oni zahtjevaju određeno vrijeme i prisutnost publike. Na internetu se sve odvija velikom brzinom i malo ko odvoji više od nekoliko sekundi da nešto pogleda, pročita...”, svjestan je Ćetković.

Razgovor za “Vijesti” zaključuje otkrivanjem da planira samostalno predstavljanje u Crnoj Gori, obogaćeno i drugačije...

“Imam termin za samostalno izlaganje u Gradskoj galeriji Kotor početkom septembra gdje ću predstaviti neke radove iz ciklusa ‘Antares’ koji će biti dopunjen sa jednim brojem novih slika, tako da će koncepcija te izložbe biti prilično drugačija. Kako sam prethodno govorio o dostupnosti likovne umjetnosti, izložbe u galerijskim prostorima su ipak u nekoj mjeri ostale bez neke veće posjete i interesovanja publike, a samim tim i umjetnici su odustali od mnogih planova. Tako sam i ja, zbog aktuelne situacije, ostavio neke međunarodne projekte na čekanju do vremena kada se sve ovo riješi. Do tada ću nastaviti ovom onlajn praksom i moguće još nekom izložbom u Crnoj Gori sa novim radovima.

Imam termin za samostalno izlaganje u Gradskoj galeriji Kotor početkom septembra gdje ću predstaviti neke radove iz ciklusa ‘Antares’ koji će biti dopunjen sa jednim brojem novih slika, tako da će koncepcija te izložbe biti prilično drugačija”, najavio je Ćetković “Vijestima”

Bonus video: