Koncert zahvalnosti medicinskim radnicima

Na ideju mlade violinistkinje Akse Murati, grupa umjetnika će u Ulcinju 15. maja upriličiti “Koncert zahvalnosti/Koncert faleminderimi”, koji se može pratiti i na njihovoj Fejsbuk stranici

2695 pregleda 327 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Koncert zahvalnosti medicinskim radnicima Doma zdravlja i Hitne službe Ulcinj biće upriličen 15. maja u Centru za kulturu u 19 časova, kao znak zahvalnosti za njihovu neumornu i nesebičnu podršku i zdravstvenu zaštitu koju su pružali građanima opštine Ulcinj tokom pandemije kovid-19.

Inicijator koncerta je mlada violinistkinja i studentkinja četvrte godine Muzičke akademije na Cetinju, Aksa Murati.

Pored nje, na koncertu će nastupiti i pijanistkinja, studentkinja Muzičke akademije Lejla Sulejmanović, direktorka Muzičke škole u Ulcinju i profesorka klavira Fatime Katana Buzuku, profesor solo pjevanja Gjylie Pelingu Hoxha, studentkinja muzičke akademije violistkinja Teodora Ćalić, studentkinja Muzičke akademije u Tirani na odsjeku za solo pjevanje Egzona Salaj, prof. klavira Jelena Knežević, violinista i student Muzičke akademije Ardit Lika, Ajna Kalezić, Bekim Tafa, Dino Zhygjeli, Eliza Markić, Andi Kollari, Besart Llazorja.

U organizacionom dijelu događaja angažovani su i scenografkinja Jetmira Hodža, režiserka Edina Mustafić, dizajnerke Flutra Murati i Emina Nimanbegu, aranžer, profesor Isljam Adžemović, ekonomistkinja Katarina Marinković.

“Sa dobrim ljudima nije teško ništa realizovati. U projekat je uključena mladost, energija i budućnost ovog grada. Koncert je dobio veliku podršku, a izvođači i organizatori su angažovani na dobrovoljnoj osnovi. Mnogo su mi pomogli i direktor Centra za kulturu Musa Hodžom, a moram navesti savjete i riječi podrške koje sam dobila od za mene posebnog čovjeka, doajena kulture i umjetnosti ovog grada i osnivača muzičke škole u Ulcinju gdin. Jusufa Like. Na repertoaru će biti djela klasične muzike od J. Vilijamsa, D. Šostakoviča, kao i djela kulturne baštine, stare crnogorske pjesme, pjesme ulcinjskog i skadarskog podneblja. Takođe, na repertoaru su i pjesme sa teritorije bivše Jugoslavije izvođača poput Olivera Dragojevića, Doris Dragović i drugih”, najavljuje Murati u razgovoru za “Vijesti”.

Koncert je zatvorenog tipa i namijenjen zdravstvenim radnicima Ulcinja i zvanicama, ali će koncert moći da se prati i uživo putem Fejsbuk stranice Koncert zahvalnosti/Koncert faleminderimi.

“Ovo je moj prvi projekat i zadovoljstvo mi je da bude posvećen zdravstvenim radnicima, našim herojima, i vjerujem da je ovo samo prva stepenica na mom umjetničkom putu kojim želim da idem i u budućnosti, a to je da organizujem projekte koji će Crnu Goru i Ulcinj promovisati kao grad otvorenog srca, sunca, mora, ljubavi, mladosti, umjetnosti i kulture”, poručuje Murati.

Muzika i violina za mladu umjetnicu su smisao života

Mlada Aksa Murati počela je da svira sa sedam godina u klasi prof. Vatroslava Simića.

“Da je muzika moj životni poziv shvatila sam kada sam upisala ŠOSMO ‘Andre Navara’ u Podgorici, zahvaljujući svim profesorima. Konačnu odluku da će muzika zaista biti moj životni poziv donijela sam kada sam upisala Muzičku akademiju na Cetinju i počela saradnju sa sadašnjim profesorom Vujadinom Krivokapićem. Umjetnost, muzika i violina za mene predstavljaju smisao života i postojanja”, priča umjetnica.

Usavršavala se i van akademije, a na drugoj godini studija jedan semestar je provela na Konzervatorijumu „Guiseppe Tartini“ u Trstu kao dobitnica stipendije Erasmus+.

“Umjetnost je oblast koja iziskuje školovanje i usavršavanje tokom čitavog života, što i planiram u budućnosti. Tokom dosadašnjeg školovanja, još od niže muzičke škole, preko srednje i danas kao studentkinja četvrte godine cetinjske akademije, imala sam sreću i privilegiju da učim od najboljih: prof. Bogdana Asanovića, prof. Nade Glomazić, prof. Gordane Vujošević i da budem u klasi prof. Vujadina Krivokapića”, ponosno ističe Murati i dodaje da su joj svi oni doprinijeli u upoznavanju i spoznavanju umjetnosti, muzike i violine.

Bonus video: