Savremeni crnogorski umjetnici u Lisabonu

Kolektivna izložba biće otvorena 22. maja u galeriji “Atelier Natalia Gromicho” u glavnom gradu Portugalije

4122 pregleda 32 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: poster
Ilustracija, Foto: poster

Izložba “Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti” biće otvorena 22. maja u galeriji “Atelier Natalia Gromicho” u Lisabonu u Portugalu. Izložbu realizuje JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa akademskim slikarom Zoranom Petrušićem, na poziv galerije iz Lisabona čiji je predstavnik Gonsalo Madeira.

U okviru postavke “Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti” kolektivno će se predstaviti crnogorski likovni umjetnici koji pripadaju savremenom stvaralaštvu, a koje će selektovati istoričarka umjetnosti i direktorica Muzeja i galerija Budve mr Lucija Đurašković i umjetnik Petrušić.

Pored djela umjetnika koje će oni odabrati, u okviru izložbe će biti predstavljeni i radovi afirmisanih crnogorskih slikara iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ i fundusa galerije „Marko K. Gregović“ u spomen domu „Crvena komuna“ (JU Muzeji i galerije Budve), navodi se u saopštenju JU Muzeji i galerije Budve.

Iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ biće predstavljeni radovi Jovana Jova Ivanovića, Stevana Luketića, Đeljoša Đokaja, Rudi Goge i Naoda Zorića, dok će se iz fundusa galerije „Marko K. Gregović“ predstaviti radovi Cvetka Lainovića, Dimitrija Popovića i Anke Burić.

Đuraškovićeva je za ovu priliku selektovala radove umjetnika i umjetnica mlađe i srednje generacije, i to: Bojane Popović, Milijane Istijanović, Romane Pehar, Dijane Lazović i Zorana Petrušića, a u njegovoj, Petrušićevoj selekciji našli su se radovi Gordane Kuč, Ivane Stanić, Jelene Đurasković, Jelene Tomašević i Siniše Radulovića. Projekat i izložba “Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti” direktno doprinosi širenju, afirmaciji i prezentaciji crnogorske umjetnosti i kulture u inostranstvu, ističe se u saopštenju.

“Realizacija projekta će doprinijeti razvoju crnogorske kulture kroz uspostavljanje saradnje sa inostranim partnerima iz Evropske unije i prezentaciju crnogorskih umjetnika. Na ovaj način, crnogorski umjetnici će biti prepoznati i afirmisani van granica Crne Gore”, zaključuju oni.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi umjetnika koje su selektovali istoričarka umjetnosti mr Lucija Đurašković i akademski slikar Zoran Petrušić, kao i radovi afirmisanih slikara iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ i „Marko K. Gregović“

Bonus video: