A što znači „nadogradnja”?

Sa jedne strane imamo priču o sanaciji, rekonstrukciji i adaptaciji - a u pomenutom Rješenju pominjete rekonstrukciju i NADOGRADNJU...

18791 pregleda 22 reakcija 20 komentar(a)
Foto: vijesti.me
Foto: vijesti.me

Odavno se nijesam bavio činodejstvanjem dr Ivana Vukovića, gradonačelnika Podgorice - Posje naše - a nakupilo se toga, Bogu hvala - o čemu najizravnije svjedoči Facebook stranica “Ivan Vuković”. Gradonačelnik nam na svojoj stranici revnosno servira obilje najraznorodnijih informacija kojima aktivno veliča i uzdiže svoj svijetli lik i svoje grandiozno djelo - i baš zato mi je ta stranica neizmjerno draga. Fascinantan je, u najmanju ruku, način na koji Isjo Vuković - javna persona par excellence - kombinuje privatni i javni segment svoga činodejstvovanja.

U pretprošli petak, 7. maja, Isjo Vuković nas je obradovao postom u kojem iznosi internu informaciju da se Filip Aleksić, glavni podgorički arhitekt - oženio - sve najbolje Fiko, brate moj, prenesi moje tople pozdrave i čestitke i uvaženoj gospođi - te da je on - Isjo Vuković - bio svjedok na vjenčanju.

“Danas”, veli Isjo, “30 i kusur godina nakon naše prve zajedničke fotografije, imao sam čast da budem svjedok na vjenčanju mog najstarijeg druga, i našeg Glavnog (sic - rekao bih da ovdje ide malo “G” - op.a.) gradskog arhitekte, Filipa Aleksića”.

Ne veli Isjo, molim vas - da mu je Fiko najbolji drug - Isjo veli da mu je Fiko “najstariji drug”. Možda Isjo ima boljega druga od Fika - ali starijega druga nema sigurno: “Prijatelj i uspomene za cio život...”.

Isjo Vuković je uz post okačio i dvije fotografije - na prvoj su Isjo i mladenci - čestitam još jednom - a na drugoj su Isjo i Fiko - sedmogodišnjaci, rekao bih - jedan je u dresu Crvene Zvezde, a drugi u dresu Budućnosti. Nisam baš sasvim siguran koji je koji (mrzi me da tražim naočare) - ali bih se kladio u honorar od ovoga teksta - za sve pare, dakle - da je Isjo zvezdaš.

Podsjetio bih vas, takođe, da je dr Ivan Vuković u septembru davne 2018. godine imenovao Filipa Aleksića, diplomiranog inženjera arhitekture, za vršioca dužnosti glavnog gradskog arhitekta. Tim povodom se u mračnim arhitektonskim kuloarima povela žučna rasprava na temu - zašto baš Fiko? - a ne... Razna imena su se pominjala - ali ne bih ovom prilikom ulazio u detalje. Kako bilo - sad znamo da je Fiko Isjov najstariji drug - a znamo i da su sve desetke koje ste polučili u Es Dži Pijevoj veseloj školici i sve nagrade Univerziteta i sve nagrade na Salonima arhitekturice apsolutno nebitne - ako se ne potrefi da vaš “najstariji drug” bude - milošću Božjom - raspoređen na funkciju gradonačelnika Glavnog grada.

Da me neko pita da li, u ovom trenutku, postoji osoba - arhitektica mlada, mnogo mlada, mnogo slatka - ili pak arhitekt mladi, jednako mlad i jednako sladak - koja bi se bolje od našeg vrlo verziranog Fikija snašla u ulozi glavnog podgoričkog arhitekta - zamislio bih se. Niko mi, trenutno, ne pada na pamet - ako izuzmemo Viki Viki - koja je, zna se, moja apsolutna favoritkinja za sve visoke funkcije - i na državnom i na lokalnim nivoima.

A što se tiče posta u kojem Isjo problematizuje vječnu temu Jusovače - ruine bivšeg, ozloglašenog zatvora na Draču u PG - o tome ipak u nekom od narednih brojeva - jer u ovom trenutku ne mogu a da ne primijetim da me 11. maja, u prošli utorak, uvaženi gospodin Mitrović - ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (arhitekturica na stranu, za sad) - obradovao reagovanjem na moj tekst objavljen na ovom istom mjestu prošle subote, 8 maja, pod naslovom: “Ministre, oprezno sa važnim nasljeđem”.

Pa kaže:

“Povodom članka, objavljenog u ND “Vijesti” i na portalu “Vijesti” 8. maja 2021. godine, a u vezi sa našim odobrenjem sanacije i rekonstrukcije zgrade Tehničkih fakulteta u Podgorici, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma upućuje sljedeće reagovanje:

Treba istaći da se Univerzitet od samog početka konsultovao s arh. Pavlom Popovićem, jednim od autora ovog, najvišim nagradama ovjenčanog projekta. Autor je i u stručnoj komunikaciji sa glavnim državnim arhitektom, Mirkom Žižićem, pregledao projektnu dokumentaciju i eliminisani su svi djelovi koji bi i na minimalan način ugrozili autentičan izgled objekta. Odustalo se od ukrovljavanja dva velika spoljna amfiteatra na krovu objekta, a uklonjena je i prilično nezgrapna konstrukcija iznad stepenastog krova centralnog amfiteatra. Ovim intervencijama Univerzitet je planirao da riješi stalno prisutan problem sa vlagom, međutim projektant je usmjeren na alternativno rješenje upotrebom savremenih hidroizolacionih materijala, čime će se sačuvati stepenasta forma postojeće krovne konstrukcije. Projekat rekonstrukcije je urađen prema izdatim urbanističko-tehničkim uslovima i našim zajedničkim angažovanjem redukovan je u svim spornim djelovima. Time je praktično sveden na projekat adaptacije kojom bi se svi dotrajali i nefunkcionalni elementi unutar i izvan objekta adekvatno sanirali ili zamijenili. Na taj način bi konačno bili obezbijeđeni kvalitetni radni uslovi u objektu Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore.”

U potpisu: “MINISTAR/ Prof. dr Ratko Mitrović”

Uvaženi gospodine Mitroviću - ministre ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (arhitekturica na stranu, za sad) - zašto govorite, pobogu, o “odobrenju sanacije i rekonstrukcije zgrade Tehničkih fakulteta u Podgorici” - kad u Rješenju koje ste potpisali 20. aprila tekuće godine (Broj: 01- 379/3) - kojim ispred Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (arhitekturica na stranu, za sad), te Direktorata glavnog državnog arhitekta dajete “saglasnost Univerzitetu Crne Gore na Idejno rješenje rekonstrukcije i (sad obratite pažnju gospodine ministre, molim vas - op.a.) NADOGRADNJE objekta Tehničkih fakulteta - dilatacija “A” i dilatacija “B”... projektovanog od strane “ING INVEST” D.O.O.”?

Dakle, sa jedne strane imamo priču o sanaciji, rekonstrukciji i adaptaciji - a u pomenutom Rješenju pominjete rekonstrukciju i NADOGRADNJU...

Uvaženi gospodine ministre, predlažem da u narednu subotu, 22. maja - ispred MEPPiU (arhitekturica na stranu, za sad) i DGDA - organizujete prezentaciju pomenutog Idejnog rješenja - od strane autora, naravno, i uz prisustvo pomenutih Pavla Popovića, koautora projekta zgrade Tehničkih fakulteta, i Mirka Žižića, glavnog državnog arhitekta - kako biste zainteresovanu stručnu javnost upoznali sa karakterom i obimom planirane intervencije - rekonstrukcije, sanacije, adaptacije, NADOGRADNJE...

Nakon prezentacije - koja bi bila upriličena baš u zgradi Tehničkih fakulteta - krenuli bismo u obilazak zgrade, kako bismo se i na licu mjesta uvjerili da ćete preduzeti sve što je u vašoj moći kako bi se očuvao jedinstveni brutalističko-metabolistički karakter tog bisera arhitekture iz perioda socijalizma na tlu Crne Gore - jednako u eksterijeru, kao i u interijeru - molim vas, uvaženi gospodine ministre.

Bonus video: