Lubarda je bio svoj i dosljedan

Omaž čuvenoj izložbi “zaokreta” iz 1951. godine i knjiga Maše Jovović o Petru Lubardi u Crnoj Gori, biće predstavljeni sjutra u CGU “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju

2380 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Narodni muzej Crne Gore
Foto: Narodni muzej Crne Gore

Omaž izložbi “zaokreta” Petra Lubarde i promocija knjige mr Maše Jovović ”Petar Lubarda u Crnoj Gori 1946-1951” biće upriličeni sjutra u Crnogorskoj galeriji umjetnosti (CGU) “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, a povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, kao i povodom 70 godina od čuvene Lubardine izložbe u Beogradu, 1951. godine, koja je predstavljala prekretnicu u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti. Promocija knjige će se održati u CGU “Dado Đurić” u 12 časova, a otvaranje izložbe u 12.30 minuta. Oba događaja se mogu pratiti i onlajn putem društvenih mreža organizatora - Narodnog muzeja Crne Gore.

Lubardina izložba će biti djelimična rekonstrukcija one iz 1951. sa selekcijom radova iz perioda kada je umjetnik živio i stvarao u Crnoj Gori. Autorke i kustoskinje izložbe su istoričarke umjetnosti Snežana Ivović i direktorica NMCG dr Anastazija Miranović koja će i otvoriti izložbu. U ime porodice i Fondacije “Petar Lubarda” govoriće slikar Đuro Lubarda. Postavka će biti dostupna za javnost do 18. juna, a na izložbi će biti prikazani i modeli Anastazije Miranović sa reprodukcijama na svili Lubardinih radova iz crnogorskog perioda iz namjenske kolekcije koja je posvećena stvaralaštvu Petra Lubarde.

“Ono što svi teoretičari, istoričari umjetnosti i likovni kritičari (kao i ostali umjetnici koji su se bavili Lubardinim djelom) ističu kao esencijalnu, značenjsku odrednicu umjetnosti XX vijeka jugoslovenskih prostora je ‘prelomna’, istorijska Lubardina izložba ‘zaokreta’, 1951. (Galerija ULUS-a u Beogradu), ne samo u umjetnikovom egzekutivnom maniru, pristupu pikturalnoj materiji i filozofiji slike, već i ukupne moderne u ondašnjem jugoslovenskom slikarstvu. Bio je to snažan otklon, oslobođenje od ‘programske’ umjetnosti socrealističke tematike. Sam Lubarada nikada to nije tako doživljavao. On je jednostavno bio svoj i dosljedno slijedio sopstveni put, nalazeći načina da ličnu misao/istinu likovno opredmeti. ‘...I novo se samo u tome sastoji, ne u izmišljanju nego u nadovezivanju...”, zapisala je Miranovićeva u katalogu koji prati izložbu.

Za realizaciju izložbe pozajmljena su djela od beogradskih i novosadskih institucija, galerija i muzeja, kao i privatnih lica i kolekcionara, dio radova je iz fondova Umjetničkog muzeja NMCG, a kao zamjena nekoliko nedostajućih radova urađene su reprodukcije na platnu.

Knjiga “Petar Lubarda u Crnoj Gori 1946-1951” objavljena je u suizdavaštvu NMCG i Fondacije “Ćano Koprivica”, a bavi se “prvim poratnim godinama u stvaralaštvu velikog Lubarde, koje je kulminiralo upravo u radovima prvi put izložnim na kultnoj, tzv. izložbi preloma, zaokreta 1951”. O knjizi će govoriti istoričar umjetnosti dr Aleksandar Čilikov, dr Miranović i autorka Maša Jovović.

Bonus video: