Oleksij Molčanov slavi 40 godina rada

Pijanista će nastupiti danas u KIC-u “Budo Tomović”, a na koncertu će ugostiti i kolege: Natašu Popović, Žanu Lekić i Vujadina Krivokapića

2100 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: poster
Ilustracija, Foto: poster

Koncert povodom 40 godina rada pijaniste i redovnog profesora korepeticije na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore Oleksija Molčanova biće upriličen danas u Podgorici, u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 19 časova.

Gosti koncerta biće Molčanove kolege pijanistkinja Nataša Popović, flautistkinja Žana Lekić i violinista Vujadin Krivokapić, s kojima je sarađivao na brojnim koncertima.

Na programu su djela Roberta Šumana, Volfganga Amadeusa Mocarta, Frederika Šopena, Bele Bartok i Franca Šuberta.

Oleksij Molčanov rođen je 1961. godine u Novorosijsku u Rusiji. Srednju muzičku školu je završio u Kijevu u Ukrajini, u klasi doc. Lidije Šur. Studirao je u Kijevu na državnom muzičkom konzervatorijumu, gdje je diplomirao, a kasnije i magistrirao na klavirskoj katedri u klasama profesora Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. Tokom školovanja osvajao je nagrade, od kojih se izdvaja pobjeda na takmičenju ”Lisenko” u Lavovu 1984. godine. Dobitnik je specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na I takmičenju “Rahmanjinov” u Moskvi 1983. godine. Još kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.

Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedno sa koncertiranjem. Ostvario je veliki broj projekata, i kao solista, i u kamernim sastavima. Sarađivao je sa eminentnim umjetnicima i nastupao na brojnim festivalima i manfiestacijama. Aktivno je učestvovao u projektu “Crna Gora jedna kulturna adresa”.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a.

Bonus video: