Ako Savjet odluči, Šundić će produžiti konkurs

Udruženje filmskih producenata i reditelja i nezadovoljni pojedinci imaju primjedbe na transparentnost postupka u RTCG

12073 pregleda 9 komentar(a)
Šundić, Foto: Boris Pejović
Šundić, Foto: Boris Pejović

Generalni direktor nacionalnog javnog servisa, Radio-televizije Crne Gore (RTCG), Božidar Šundić kazao je “Vijestima” da mu zakon ne dozvoljava da produži rok za podnošenje prijava za Javni konkurs za ulaganje u koprodukciju audio-vizuelnih djela za 2021. godinu, sa zadatom temom - istorijski žanr sa crnogorskom tematikom.

To je kazao povodom nezadovoljstva transparentnošću konkursa i zahtjeva za produženje roka za apliciranje na konkurs koji su Udruženje filmskih producenata i reditelja (UFPR), na čelu sa predsjednikom, rediteljem Ivanom Marinovićem, ali i drugi nezadovoljni pojedinci, uputili RTCG-u.

RTCG
RTCGfoto: Luka Zeković

RTCG je 24. aprila raspisao konkurs za koprodukcije ukupne vrijednosti 250.000 eura, a informacija o tome dostupna je na sajtu rtcg.me u sekciji “Konkursi” (i objavljen je u “Pobjedi” i “Dnevnim novinama”.

Producent Ivan Đurović, iako nije i ne bi aplicirao na ovaj konkurs, ističe da je procedura raspisivanja bila nezadovoljavajuća, prvenstveno problematizujući transparentnost.

“Ono što je bitno za svakog producenta u Crnoj Gori jeste da mi imamo dva javna konkursa, onaj koji raspisuje Filmski centar Crne Gore (FCCG), nekad je to bilo Ministarstvo kulture i konkurs Televizije Crne Gore za produkciju. To nije nikakva dobra volja, već praksa. Ako mi kao producenti imamo dva konkursa i za jedan od njih najveći dio nas ne zna - to onda nije transparentan konkurs. Jedva smo ga pronašli, čak i sa namjerom, dok za konkurs FCCG svi znamo - to je način da se nauči kako se konkurs objavljuje. Konkurs je objavljen u ‘Dnevnim novinama’ i ‘Pobjedi’, ali svi znamo da se danas više prate portali, a štampani mediji rijetko kupuju”, kazao je Đurović.

Članica Savjeta RTCG Bojana Jokić podržala je Udruženje prepoznavši proces raspisivanja konkursa kao nedovoljno transparentan.

Jokić
Jokićfoto: nema

“Ukoliko Udruženje reditelja i producenata kao udruženje koje okuplja ciljnu grupu nije moglo da nađe informacije o konkursu, zaista sumnjam da se uložio maksimalan trud kako bi se došlo do najboljih kandidata za konkurs. S obzirom na količinu novca koja se raspodjeljuje i činjenicu da je jedini konkurs ove vrste u državi, Javni servis je u obavezi da ga izreklamira, kako bi svi koji ispunjavaju uslove imali priliku da se uredno i transparentno prijave i apliciraju za raspoloživa sredstva”, istakla je Jokić.

Ona je Savjetu podnijela inicijativu za produžetak roka za konkurs “kako bi oni kojima je namijenjen mogli javno i transparentno da konkurišu”, međutim do juče nije dobila povratnu informaciju niti odgovarajuću podršku kako bi ta inicijativa bila prihvaćena.

Sa druge strane, Šundić tvrdi da je sve javno objavljeno, dostupno i regularno. Na konkurs su, kaže “Vijestima”, stigle i dvije ponude.

“Mi ćemo sačekati i poštu još sedam dana, a onda će komisija razmatrati sve ponude. Konkurs jeste bio transparentan i tu nije bilo nikakvih problema. Dalje, konkurs nije mogao biti produžen, kako traže producenti i reditelji, na još 30 dana, jer po našem Pravilniku, konkurs se ne može produžiti. Može se desiti da niko (od aplikanata) ne uspije da odgovori na temu (zadatu konkursom - istorijski žanr sa crnogorskom tematikom) pa da se onda raspiše novi konkurs. Šta će biti zavisi od prispjelih ponuda”, objašnjava on.

Iz UFPR podsjećaju da su prethodni konkursi RTCG bili najavljivani kroz medije, uključujući i trejler koji je svakodnevno prikazivan.

“Bio je pominjan i u programu (Jutarnji program, Dnevna soba), dok se ove godine nije ponovila takva praksa. Nijedan portal nije objavio vijest o konkursu, uključujući i portal RTCG, a nema vijesti ni na Pobjedi, Vijestima, CDM-u, Danu, itd. Ove činjenice podrivaju integritet RTCG, a radi se o jedinom TV konkursu u državi. Smatramo da je u takvim okolnostima nužno produžiti zadati rok na još mjesec dana, i uredno informisati javnost o tom pomjeranju tog roka”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Marinović.

Šundić kaže da ne postoji zakonska obaveza da se konkurs reklamira i marketinški isprati, a na pitanje da li je poslat dopis i kojim medijima Šundić odgovara da se time bave druge službe.

Producent Ivan Đurović dodaje da je od velike važnosti i za struku i kompletnu javnost da svaki konkurs bude transparentan, ali i da komisija koja odlučuje o projektima bude “znavena da ocijeni ne samo scenario, već i njegove potencijale i ostvarljivost”.

“Ove godine nijesam konkurisao i nije mi interes sopstveni projekat. Pored toga, nemam ništa protiv projekata koji su aplicirali, već imam primjedbe na transparentnost RTCG-a, jer mi svi čekamo na taj konkurs. Uzeću za primjer ‘Eurimage’ koji je jedan od najvećih svjetskih filmskih fondova koji daje dodatnih mjesec dana roka aplikantima da srede papire ukoliko već nijesu - jer je bitan kvalitet projekta, a ne birokratska procedura. Bitan je proizvod i rejting, a ne sprovođenje birokratije. Zato se i pitam da je funkcija konkursa da izaberemo najbolje birokrate i one koji stalno pretražuju sajt RTCG-a ili da taj projekat koji RTCG podrži bude izabran kao najbolji i bude gledan, čime RTCG dobija rejting. Proizvod televizije nije program već gledalac”, podsjeća Đurović.

Šundić je “Vijestima” ponovio da on, pak, ne može produžiti rok za apliciranje na konkurs i objasnio:

“Po zakonu je zabranjeno produžavanje konkursa, a ako ne bude niko zadovoljio uslove konkursa raspisaćemo novi, ali ovaj trenutno ne možemo produžavati. To je suština priče. Generalni direktor nacionalnog javnog servisa ne može zakonski produžiti konkurs za koprodukciju bez odluke Savjeta. Ako meni Savjet naloži da produžim konkurs, ja ću ga produžiti”, tvrdi Šundić.

Da Javni servis bude javni i da kvalitet bude prioritet

Članica Savjeta RTCG-a Bojana Jokić kaže da ovakvi postupci i slična praksa loše utiču na kvalitet programa i program uopšte, ali i na (filmsku; audio-vizuelnu) produkciju RTCG-a.

“Jako loše, ako uzmemo u obzir da se većina ciljane grupe nije odazvala na poziv jer nisu uloženi napori kako bi informacija došla do ciljne grupe, te da samim tim, je nemoguće odabrati najbolje kandidate”, ističe ona.

Šundić poručuje da za kvalitetne projekte konkursi nijesu presudni ističući da svaki autor treba da ima slobodu da sam predloži saradnju, a ukoliko ponudi kvalitetan scenario i sadržaj - sve se može realizovati.

Pored toga, Đurović zaključuje da zajednički cilj treba da bude kvalitet.

“Ja se nadam da će nekad Javni servis biti zaista javni i da će svi konkursi biti transparentni, a da će kasnije biti birani najbolji projekti”, zaključio je Đurović.

Bonus video: