Forteca ispred Lipske pećine i onlajn

Na Cetinju sinoć otvoren međunarodni filmski festival koji u drive in formi donosi prošlogodišnju selekciju, kao uvod u novo izdanje u Perastu

1906 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da umjetnost ne poznaje granice i uvijek savlada prepreke i barijere, a film kao sedma umjetnost uvijek pronađe način da dođe do publike dokazuje situacija izazvana pandemijom koja je podstakla kinematografiju i filmske radnike da se prilagode okolnostima i osmisle nove, alternativne pristupe uživanju u filmskim ostvarenjima, ali i glamuroznim manifestacijama, te festivalima.

Iako su mnogi (bili) odloženi, jedan od onih koji je ipak održan i koji je nastavio da taba svoju tradiciju je međunarodni Forteca film festival koji se utemeljeno održava u Perastu posljednje sedmice jula, a zatim svoj program seli u druge gradove Crne Gore.

foto: poster

Tako je Forteca film festival, nakon što je sinoć svečano otvoren na Cetinju, otvorio i novu sezonu filmskih festivala koji će biti održani uživo. Iako još traju ograničenja zbog epidemije kovid-19, Cetinje će do 31. maja ugostiti prošlogodišnju onlajn selekciju filmova i to kao svojevrsnu najavu novog izdanja festivala u Perastu koji će, ako prilike dozvole, biti održan od 26. do 30. jula, otkriva osnivačica i urednica festivala Jelena Mila (Jelena Ivanišević Paunović).

“Srećna sam što Forteca nastavlja da živi. Prošla godina, kao što znate, nije bila laka generalno za život, a možda je još teže pala umjetnicima, filmskim stvaraocima. Djelimično smo mogli vidjeti da se poneki film snimio, ali festival da organizujemo - skoro da je bilo nemoguće. Ipak, našli smo načina da putem interneta rad divnih filmskih stvaralaca sa sjevera Evrope spustimo u najljepši dio Balkana, u Crnu Goru i tamo, prvo u Kotoru u oktobru, (neposredno prije drugog pandemijskog talasa jesenas), a onda i na Cetinju, organizujemo projekcije najnovijih filmova”, kaže za “Vijesti” glumica, rediteljka i producentkinja iz Srbije sa korijenima i iz Crne Gore.

Njen festival je svečano otvoren sinoć na Fakultetu dramskih umjetnosti, da bi kasnije bio prikazan i film “Bazen” reditelja Anerdša Lenberga (Anders Lennberg) iz 2020. godine nakon čega je uslijedio i razgovor s autorom.

“Ovogodišnji festival ima dva dijela - prvo ćemo prikazati filmove koje nismo mogli da prikažemo prošle godine - edicija 2020 - i drugi dio koji se tek sprema, filmovi koje ćemo prikazati u Perastu u julu, kroz najnovija ostvarenja u godini koja je bila po svemu posebna - 2020/2021. Kao kulturna prijestonica Crne Gore posebna nam je čast da smo na Cetinju i da program realizujemo u saradnji sa FDU koji je novi-stari saradnik koji obrazuje novi filmski kadar, da ih upoznamo, spojimo pa čak i omogućimo neku buduću saradnju sa sjeverom Evrope. Srećni smo što su s nama i turističke organizacija Cetinja i Kotora, gradovi Berane, Bar i Budva (od ranije) ali i Ambasada Švedske, Švedski institut, Filmski centar Crne Gore, Švedski filmski centar ali i svi naši saradnici iz drugih gradova”, istakla je Jelena Mila.

Filmski program nastavlja se 28. i 29. maja u specifičnoj drive in formi, a svi zainteresovani moći će da parkiraju svoje automobile na platou ispred Lipske pećine i u jedinstvenoj atmosferi uživaju u projekcijama. Za one koji nijesu u mogućnosti da isprate projekcije na taj način, omogućen je i onlajn pristup filmovima i to putem mejla pass@fiffp.com koji služi za otvaranje digitalne platforme (potrebno je označiti mejl sa: ONLINE SCREENING i ime zainteresovanog). Filmovi su već dostupni onlajn i biće do 8. juna.

Ispred Lipske pećine 28. maja na programu su: švedski film “Charter” rediteljke Amande Karnel iz 2020. godine u 19.30 časova, a od 21.10 “Golijat” reditelja Petra Gronlunda iz 2018. a sljedećeg dana u 19. 30 je na repertoaru “Čovjek koji se igrao vatrom” iz 2018. (dokumetarni film o Stigu Larsonu, autoru trilogije “Milenijum” koji je imao i holivudsku repliku) i u 21.10 film Mikaela Hofstuma “Savršeni pacijent” iz 2019. godine.

Nakon Cetinja filmska selekcija festivala Forteca biće prikazana u Srbiji, u Beogradu i Novom Sadu, zatim u Ranilugu, u Kosovu i Metohiji, a moguće i u Bosni i Hercegovini.

“Uživajte u filmovima na Cetinju, i družimo se uskoro u Perastu, Kotoru, a onda ponovo na Cetinju”, zaključuje Jelena Mila.

Bonus video: