Grad teatar u Evropskoj asocijaciji festivala

Članovi EFA su ključni element koji čini to udruženje otvorenim, uticajnim, međunarodnim mjestom za bilo koji festival koji želi da bude dio veće festivalske zajednice

1001 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Grad teatar
Foto: Grad teatar

Festival “Grad teatar” u Budvi postao je član Evropske asocijacije festivala (EFA), koja objedinjuje ugledne muzičke, plesne, pozorišne i multidisciplinarne umjetničke manifestacije iz Evrope i svijeta.

“Grad teatar” pristupio EFA na skupštini te asocijacije 2. juna u Briselu, na kojoj je predstavljeno 33. i 34. izdanje tog festivala, jedinog iz Crne Gore koji je primljen u evropsku festivalsku porodicu.

EFA je osnovana 1952. godine u Ženevi, na inicijativu uglednog dirigenta Igora Markeviča i filozofa Denija de Ružmona. Danas EFA broji oko sto pojedinačnih članova - muzičkih, pozorišnih, plesnih i interdisciplinarnih festivala, kao i nacionalna festivalska udruženja i kulturne mreže u više od 40 zemalja.

Članovi EFA su ključni element koji čini to udruženje otvorenim, uticajnim, međunarodnim mjestom za bilo koji festival koji želi da bude dio veće festivalske zajednice.

Misija EFA je da ujedini i predstavlja festivale svojih članova širom Evrope i svijeta, doprinoseći umjetničkom životu Evrope. Glavna uloga te asocijacije je da poveže organizatore festivala kako bi informisali, inspirisali i obogatili festivalski program. Osnovana je kako bi se premostila udaljenost između organizacija i svih vrsta zainteresovanih strana, kao i za stvaranje veza, a u cilju obogaćivanja umjetničke ponude festivala i njegovih organizacionih mogućnosti.

Iz regiona su u EFA Dubrovačke ljetnje igre, Muzičko bijenale u Zagrebu, Ohridski festival, Sarajevska zima, Ljubljanski festival...

Bonus video: