Radovi Dada Đurića u Galeriji Kombank dvorane

Izložba Đurićevih slika, otvoriće “sasvim nova pitanja o umjetnosti i životu i donijeti odgovore prožete bojama, elementima i prirodom kakvu ranije nismo doživjeli”

2526 pregleda 1 komentar(a)
Foto: SEEcult.org
Foto: SEEcult.org

Galerija Kombank dvorane u Beogradu, poslije izložbe nedavno preminulog slikara Miloša Šobajića, predstavlja od danas slike crnogorskog umjetnika Miodraga Dada Đurića (1933-2010) iz zbirke Novice Jovovića.

Đurićeva izložba slika, kako je najavljeno, otvoriće “sasvim nova pitanja o umjetnosti i životu i donijeti odgovore prožete bojama, elementima i prirodom kakvu ranije nismo doživjeli - prirodu udaljenu od stvarnosti, prirodu koja nudi novu realnost”.

Zbrika Novice Jovovića donosi u izložbeni prostor duh Dadovog slikarstva koje postavlja krajnja pitanja. Kako je u “Dadovoj sablasti postojanja” opisao Branko Kukić, “između izvora Dadovog slikarstva i pitanja koje ono postavlja u današnjem vremenu, zjapi ljudski ponor, iskonska provalija iz koje zapomaže vječno ljudsko pitanje: Zašto?”

Kako navodi Kukić u recenziji, “iznad tog ponora, kao budno oko koje razrogačeno posmatra ovu bespomoćnu ljudsku zapitanost izdiže se PRIRODA, MAJKA SVEGA začuđena nad ČOVJEKOVIM OTUĐENJEM I PADOM. Suprotstavljajući čovjeka i prirodu, kao dva kraja istog početka”.

Đurić, prema navodima Kukića, ukazuje na čovjekovu nesavršenost, na njegovo zlo djelo i na zlo vrijeme u kojem to djelo dobija oblike i osobine užasa.

“Njegovo slikarstvo je, s jedne strane, povijest o čovjekovoj ludosti, o stradanju zbog te ludosti, i s druge, povijest o trijumfu Prirode, o njenom savršenstvu u odnosu na čovjeka, s druge”, naveo je Kukić.

I sam Đurić govorio je: “Može li se zamisliti da slikarstvo nekud vodi; ono nikuda ne vodi, osim ka vašoj sopstvenoj rupi. To je zastrašujući jednosmjer. Ono ima ukus fizičkog bola koji nas izjeda”.

“Svaka moja slika je odbijanje svijeta u kojem živim, onog što danas zovu civilizacija”, izjavio je svojevremeno Đurić.

Na Cetinju je 2012. godine u njegovu čast otvorena crnogorska galerija umetnosti “Miodrag Dado Đurić”, a od 2002. godine u tom gradu, u okviru Narodnog muzeja Crne Gore, djeluje i Atelje Dado, otvoren u bivšem umjetnikovom ateljeu.

U Beogradu mu je veliki omaž priredila i Galerija Haos 2010. godine, koja je ekskluzivnom izložbom njegovih crteža, skicen blokova i gravira, obilježila 15 godina svog postojanja.

Bonus video: