Povezati djecu sa prirodom, učeći ih kako da je očuvaju

Bojana Uskoković Krvavac objavila svoju prvu knjigu “Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore”

4392 pregleda 1 komentar(a)
Bojana Uskoković Krvavac, Foto: Privatna arhiva
Bojana Uskoković Krvavac, Foto: Privatna arhiva

Koja je to najljepša zmija Crne Gore? Zašto zmije izgledaju mokro i klizavo? Koja je najbolji plivač i da li ovi gmizavci imaju uši i razlikuju li boje? Da li znate koja je naša najotrovnija zmija, koliko ih je i gdje u Crnoj Gori one žive? To su samo neka od pitanja na koja djeca mogu naći odgovore u novoj knjizi “Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore”, Bojane Uskoković Krvavac.

Literarni prvijenac Bojane Uskoković Krvavac je edukativna dječja priča čija tema djeci približava zmije. Đurđa je djevojčica koja najmlađe čitaoce vodi u avanturu istraživanja ovih hladnokrvnih životinja i kroz zanimljiv sadržaj, pun ilustracija, približava interesantne vrste zmija i njihovu narav djeci.

Autorka knjige u razgovoru za “Vijesti” ističe da je knjiga specifična baš iz razloga što se ovako nešto do sada nije objavljivalo kao i da djecu uči da se manje plaše ovih životinja.

Uskoković Krvavac je rođena u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studije nastavlja u Nikšiću, gdje stiče znanje profesora sociologije. Njene priče objavljivane su u bosanskom onlajn magazinu „Lola“ koji se bavi životnim pitanjima žene i njene svakodnevice. Takođe, piše za sajt Roditelji.me u okviru rubrike “Između redova”. Ona vodi i svoj blog gdje objavljuje priče koje su takođe i prenosili sajtovi blogosfera.rs, okf-cetinje.org, zenski.ba, amazonke.com i mnogi drugi.

O procesu nastajanja ove knjige, njenim ličnim iskustvima, kao i o saradnji u stvaranju prve edukativne knjige o zmijama za djecu, Uskoković Krvavac govori za “Vijesti”.

Šta Vas je podstaklo na pisanje edukativne dječje knjige “Đurđa te upoznaje sa zmijama Crne Gore”?

Rađanje ideje o pisanju knjige bilo je uslovljeno spletom okolnosti, i više stvari je uticalo na tu odluku. Počelo je onda kada nijesam mogla da nađem u knjižarama nijednu knjigu za svoju djecu o ovim neobičnim stvrenjima, tad sam saznala da ništa slično nije izdato kod nas. Stvaranje knjige motivisano je ličnim entuzijazmom, i sada kada pogledam na cijeli taj proces koji je trajao godinu dana, srećna sam što nijesam odustala onda kad je bilo najteže i što se na kraju moja upornost isplatila jer je knjiga ipak ugledala svjetlost dana!

Bojana Uskoković Krvavac
foto: Bojana Uskoković Krvavac

Tema je neobična, riječ je o zmijama, koje baš nisu omiljene životinje i djeca ih se pogotovo plaše. Zašto baš zmije?

Zmije su kućni ljubimci mog supruga. Kada sam se upoznala sa njim to je bio i moj prvi susret sa zmijama. Do tad, o zmijama sam jedino znala to da ih se plašim. Kasnije sam kroz sam proces pisanja knjige shvatila koliko je moj strah bio utemeljen na neznanju. Samo su dva urođena straha, a to su od visine i izenandne buke, sve ostale strahove stičemo tokom odrastanja, učimo to jeste usvajamo ih od roditelja ili ostalih odraslih iz svog okruženja. Moja djeca su rasla sa zmijama i nemaju strah od njih, baš zato je jako zanimljivo gledati ih sa koliko poštovanja se ophode prema ovim neobičnim kućnim ljubimcima. Tu sam naučila najviše, od njih, tako malih i „čistih“ duša.

Po čemu je ova knjiga specifična i šta njena tema doprinosi u edukaciji djece ?

Osim po temi koju obrađuje, knjiga je posebna po mnogo čemu. Najviše, čini mi se po tome što je namijenjena našoj djeci.

To je vjerujem njena najveća specifičnost. Svjedoci smo koliko je malo izdanja koja su namijenjena djeci, čini mi se da baš nedostaje sadržaj namijenjen samo njima. Nadam se da će knjiga podstaći druge autore da pišu za djecu i približe im određene zanimljive teme. Ova knjiga je edukativna, i njen sadržaj nije puko “internetsko znanje”. Ovo je rezultat dugogodišnjeg rada, isključivo iz ljubavi, sa dva strpljiva čovjeka koja su svoje znanje o zmiojama podijelili sa mnom, a ja ga sada dijelim kroz knjigu sa vama.

Knjiga obiluje bogatim ilustracijama koje vjerno do detalja prikazuju svaku zmiju Crne Gore ponaosob. Ko je zaslužan za crteže u knjizi?

Ilustracije je radila Marica Kicušić iz Srbije koja takođe umije i zna da poštuje zmije, i tu je ljubav uspjela da prenese na svojim crtežima. Ona je dobitnik prestižne nagrade “Neven” za najboljeg islustratora Srbije u godini koja je iza nas. Svi znamo koliko je crtež značajan za razvoj dječije mašte, nadam se da će knjiga osim edukativnog teksta uspjeti djecu da podstakne i u likovnom pravcu.

Sa čim se sve susreće djevojčica Đurđa i kroz kakvu avanturu vodi svoje čitaoce? Kojim zanimljivim pitanjima ste se još bavili u knjizi o ovim neobičnim stvorenjima?

Đurđa će im reći koja zmija je došla da se gosti gušterima baš u njenom dvorištu. Objasni će im i kako da se ponašaju kada se sretnu sa njom, otkriće im koja to zmija krade “kuću” kišnoj glisti. Rećiće vam Đurđa još ko je pravi dzentlmen i vitez u zmijskom svijetu, koja to naša zmija zna da oponaša kobru i uz to ima baš velike “obrve”. Takođe i koja to zmija “nosi” titulu mis Crne Gore kao najljepša, kao i zašto zmije djeluju stalno “mokro” i “klizavo” i kako to da jedna zmija liči na mačku? Koja to zmija se pravi da je mrtva kada naiđe opasnost? I da li baš sve zmije znaju da plivaju? Koja zmija se brani tako što izbacuje sadržaj neprijatnog mirisa? I mnoga druga zanimljiva pitanja za djecu…

Da li ste prije pisanja knjige znali nešto više o zmijama i koliko Vam je vremena bilo potrebno da prikupite materijal za knjigu?

Tihomir Radonjić i Dejan Krvavac su svoje znanje o zmijama nesebično podijelili sa mnom. Proces pisanja je bio prilično dug i veoma izazovan za mene, jer je knjiga namijenjena djeci. Trebalo je znati i umjeti pisati za djecu, tim prije što je riječ o životinjama koje mogu biti potencijalno opasne. Sami sadržaj je bio veoma škakljiv, i u tome mi je pomogla sjajana Jelena Marković iz lektura.me, kojoj se ova ideja jako dopala pa je imala strpljenja na pretek.

Koliko Vam je podrška Delegacije EU u Crnoj Gori olakšala u objavljivanju knjige?

Štampanje knjige je najskuplja “faza” izrade knjige, posebno kod knjiga koje obiluju ilustracijama živopisnih boja, kao što je slučaj kod ove. Tako da sam zadovoljna što je Delegacija Evropske unije prepoznala kvalitet i omogućila štampanje! Izradu same knjige je simbolično pomogao Sekretarijat za kulturu grada Podgorice i Grawe osiguranje.

Bonus video: