Mediteranski mornar koji jedri na stihovima

"Gdje ima mora i okeana, tu ima i Bogova. Zlih i dobrih, moćnih i svemoćnih”

1912 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U izdanju JU Narodna biblioteka “Stevan Samardžić” iz Pljevalja objavljena je knjiga poezije “mediteranskog gospara” Borisa Jovanovića Kastela, “Ako dojedrim”.

“I u ovoj knjizi Kastel isijava jedinstveni mediteranski senzibilitet, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje i preispituje naše živote i viđenja svijeta. Svaka Kastelova knjiga, pa i ova, jedan je kamičak u tom nesagledivom, bezvremenom i dubokom mozaiku civilizacija. Pošto je Mediteran početak, kraj i beskraj svega, svako njegovo more je beskrajna unutrašnja pučina koja na svojim dlanovima donosi bogatstva i oprečnosti civilizacija”, kazala je Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke.

Urednik knjige, književnik Zoran Raonić, zapisao je da je Kastel, crnogorski pjesnik iz nekih mlađih generacija, koji je već klasik, da je „oslonjen na hridine i pučine, horizonte i oblake, na vedrinu“, i da „poetski uranja u tu veliku i neiscrpnu temu u kojoj se, kao u kapi rose ogleda sav svijet, sve“.

„Boris Kastel je mornar na stihovima, na krilima svih vremena. Gdje ima mora i okeana, tu ima i Bogova. Zlih i dobrih, moćnih i svemoćnih”, zapisao je autor pogovora, pjesnik Šaban Šarenkapić.

Direktorica Biblioteke je podsjetila da je Kastel, poznat “po svojoj sredozemnoj poetskoj srži, južnjačkoj pasiji i neprekidnim uranjanjima u unutrašnja mora beskraja”, objavio 30 knjiga poezije i eseja, da je njegova poezija ovjenčana sa nekoliko međunarodnih nagrada za književnost, prevođena na 20 jezika i zastupljena u brojnim antologijama crnogorske, južnoslovenske, mediteranske i evropske poezije.

“Boris Jovanović Kastel važi za jednog od najvećih pjesnika Mediterana. Tako za njega kažu mnogi kritičari Balkana i Evrope, poredeći ga često sa jednim drugim velikim pjesnikom Mediterana, Kavafijem, napisala je nedavno bosansko-francuska pjesnikinja Jasna Šamić”, kazala je Bajčeta i dodala da “ako sjećanja, naviganja i nesagledivost u nama i životu biramo, onda je Kastelova poezija ona koju treba birati”.

“Ona je, koliko solarna, toliko i lunarna, biljeg našeg mediteranskog identiteta, duše i bića”, poručila je uz napomenu da će Kastel i njegova nova knjiga poezije sredinom jula “dojedriti” u Pljevlja gdje će u biblioteci “Stevan Samardžić” biti održana promocija.

Bonus video: