Izložba "Kuslevova kuća- putovanje kroz vrijeme": Prošlost živi u prostoru oko nas i u nama

"I možda je nauci čovjek dio svijeta, a stvaraocu je uvjek svijet dio čovjeka, jer se jedino stvaralaštvom može "oživjeti" trenutak iz prošlosti i ukazati na njegovu neprocjenjivu vrijednost za budućnost", kazala je autorka izložbe

10764 pregleda 2 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Luka Zeković
Sa izložbe, Foto: Luka Zeković

Očito je da je izložba "Kuslevova kuća- putovanje kroz vrijeme" podstakla mnoge Podgoričane da zajedno sa nama podijele svoja iskustva i lijepa sjećanja vezana za ovo posebno mjesto na kojem i pored kojeg su organizovana mnogobrojna druženja. Upravo zato su Muzeji i galerije Podgorice organizovali Veče u Kuslevovoj kući u cilju nastavka kulturne tradicije ovog čarobnog mjesta na obali Ribnice, rekla je večeras istoričarka Vanja Vuković na vođenju kroz izložbu "Kuslevova kuća - putovanje kroz vrijeme" postavljenu u Kuslevovoj kući na obali Ribnice u Podgorici.

Vanja Vuković
Vanja Vukovićfoto: Luka Zeković

Vuković je takođe i autorka ove izložbe koju je koncipirala u četri cjeline: Arhitektura Podgorice između dva rata; Porodica doktora Kusleva (Putovanje kroz vrijeme); Bombardovanje Podgorice 1944-te i Arhivska građa o životu i radu doktora Kusleva.

Ona je istakla da vjeruje da prošlost živi u prostoru oko nas i u nama i da je to navelo za stvaranje ove izložbe.

"Sačuvani objekti, eksterijer i enterijer, fotografije iz prošlosti, dokumenti i zapisi o načinu života spona su sa nama danas, ovim prostorom i ovim trenutkom u vremenu. I možda je nauci čovjek dio svijeta, a stvaraocu je uvjek svijet dio čovjeka, jer se jedino stvaralaštvom može "oživjeti" trenutak iz prošlosti i ukazati na njegovu neprocjenjivu vrijednost za budućnost", kazala je autorka izložbe.

Prva tematska cjelina Arhitektura Podgorice između dva rata predstavlja fotografije koje prikazuju evropsku dimenziju arhitekture u Podgorici nakon proglašenja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Na fotografijama se vidi stvaranje kako javnih tako i stambenih objekata koji su učinili da ovaj grad bude prepoznatljiv.

Kroz cjelinu Putovanje kroz vrijeme se vide po prvi put fotografije porodice doktora Kusleva iz porodičnog albuma Vladimira Kusleva, unuka Hrista Kusleva.

Na fotografijama se vidi način oblačenja ove porodice, kao i mnogobrojna zanimanja koja je imao doktor, osim što je bio prvi stomatolog .

Naredna cjelina prikazuje bombardovanje Podgorice 1944, kada je grad doživio velika oštećenja.

Jedna od rijetkih građevina koja je opstala nakon bombardovanja je bila baš Kuslevova kuća izgrađena početkom 20. vijeka.

Posljednja cjelina ove postavke je obuhvatila cijeli život ove porodice.

Tako se kroz četvrtu cjelinu najupečatljivije prikazao rad, život i postignća Hrista Kusleva u Crnoj Gori.

Događaj organizuje Javna ustanova Muzeji i galerije Podgorice, a realizaciju projekta je koordinirala mr Zorica Stijepović.

Bonus video: