Počinje festival „Knjiga pod feral”

Književna manifestacija u Budvi

2590 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Festival „Knjiga pod feral“ počinje večeras u 21 čas u Budvi, predstavljanjem novog romana “Kakofonija” i nagrađene i na francuski jezik prevedene zbirke “Smrt madam Dupin” književnice Katarine Sarić.

Festival je trebalo da bude održan prošle godine u aprilu, pa je odgođen dok se ne bude povoljnih uslova vezanih za aktuelnu pandemijsku situaciju.

“Morali smo čekati više od godinu da bismo predviđene programe kako-tako realizovali kao da nije bilo prekida. Narodna biblioteka Budve, kao najstarija institucija kulture u gradu, dugi niz godina osim institucionalne saradnje i saradnje sa NVO sektorom, ima veoma plodnu saradnju sa pojedincima, samostalnim umjetnicima. Jedan od njih je i naš književnik Đorđe V. Gregović koji je u organizaciji Biblioteke uređivao bogat program ‘Književna komuna’ u Petrovcu 2019.godine, a ovom prilikom je u uređivačkom timu malog regionalnog književno-muzičkog festivala na otvorenom ‘Knjiga pod feral’. Krajem marta 2019. godine takođe smo imali regionalni festival pisaca ‘So i more’ na otvorenom, pa ne isključujemo mogućnost ponovnog održavanja ovog festivala, drugog po redu, na kraju turističke sezone, u oktobru. Što se tiče aktuelnog festivala ‘Knjiga pod feral’, dominiraju urbana regionalna i domaća proza i poezija”, kazala je portparol Narodne biblioteke Budva Tanja Stanojević.

Kako je dodala, nekoliko autora kao Aleksandar Gatalica, Vladimir Jovanović i Katarina Sarić svoja nova knjževna ostvarenja objavili su u izdavačkoj kući Liberland.

“A njen urednik, književnik Karlo Astrahan biće jedan od moderatora programa. Bosansko-hercegovački književnik i novinar je romanom ‘Ništa lakše od umiranja’ bio u užem izboru za Ninovu nagradu 2019. godine, a roman ‘Boja zemlje’ objavio je 2016. Pored proze piše poeziju i priče. Crnogorski književnik Nikola Nikolić poznat je čitalaškoj publici romanima među kojima je posljednji ‘Sirene za uzbunu’, a bio je i umjetnički direktor Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici. Boško Ćirković Škabo (Beogradski sindikat) će na pjaceti kod kuće Čekrdekovića budvanskoj publici predstaviti svoju poeziju ali i pružiti uživanje u omiljenoj i poznatoj rep muzici beogradskog sindikata čiji je član. Takođe, Braco Subotić iz Podgorice, predstaviće svoju poeziju, ali će se predstaviti i kao kantautor podgoričkog benda Vrpca. Ovim programom bilo je predviđeno predstavljanje zbirke poezije Nenada Marića (Kralj Čačka) koju je nedavno objavio Liberland, kao i njegov mini-koncert, ali je iz opravdanih razloga otkazao gostovanje, pa vjerujemo da ćemo imati priliku da ga čitamo i slušamo u Budvi u neko dogledno vrijeme”, zaključila je Stanojević.

Bonus video: