Omaž Andriji Zafranoviću

U okviru programa koji Crnogorska kinoteka organizuje do 22. juna, najavljen je i masterclass reditelja Lordana Zafranovića, sjutra u 12 časova

1630 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Crnogorska kinoteka najavila je omaž velikom jugoslovenskom montažeru Andriji Zafranoviću, retrospektivom filmova koja počinje danas i traje do 22. juna. Program će se odvijati u prostoru Crnogorske kinoteke, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Otvaranje će biti u znaku kultnog filma “Otac na službenom putu” koji je na programu u 18 časova. Direktor Crnogorske kinoteke i filmski reditelj Andro Martinović vodiće razgovor sa proslavljenim hrvatskim i jugoslovenskim rediteljem Lordanom Zafranovićem u 20 časova, a gost večeri biće srpski režiser i producent, profesor na Fakultetu dramskim umetnosti u Beogradu, Darko Bajić putem online uključenja.

“Kuriozitet osvrta na Andrijino stvaralaštvo biće primjer saradnje dva brata na filmu ‘Večernja zvona’ iz 1986. godine, koji će publika moći da pogleda prve večeri u 21 čas”, najavljeno je iz Kinoteke.

Organizatori dodaju da će kroz devetodnevni filmski program publika biti u prilici da na velikom platnu pogleda ukupno 11 filmova, među kojima su i ostvarenja koja su obilježila zlatno doba jugoslovenske kinematografije: „Kvar“, „Otac na službenom putu“, „Dom za vješanje“, „Čudo neviđeno“, „Večernja zvona“, ali i filmovi iz kasnijeg perioda, poput „Ustava Republike Hrvatske“ i „Enklave“. Takođe, biće prikazan i njegov posljednji film, koji je montirao u Sloveniji, „Zastoj“, u režiji Vinka Moderndorfera.

Prateći dio programa biće Masterclass Lordana Zafranovića koji će biti upriličen sjutra u 12 časova.

Program se realizuje u okviru projekta “Bila jednom jedna kinematografija”, koji Kinoteka realizuje kroz cikluse najznačajnijih jugoslovenskih filmova; uz gostovanje autora, glumaca ili živih učesnika - svjedoka u stvaranju filmova u produkciji zemalja regiona.

“Ovaj projekat, prvenstveno, ima kulturno-umjetničku i obrazovnu funkciju, kojim se predstavlja dragocjeno filmsko stvaralaštvo nekadašnje zemlje”, ističu iz Crnogorske kinoteke.

Zafranović je rođen u Maslinici na Šolti, 15. avgusta 1949. godine. Filmsku i TV montažu diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Pragu.

Tokom godina stekao je status jednog od najvećih filmskih i televizijskih montažera, a radio je i kao dramaturg. Bio je redovni profesor i šef katedre na Akademiji umetnosti u Beogradu, a od 2009. i redovni profesor FAMU u Pragu. Radio je na mnogim filmovima i TV dramama, sarađujući sa velikim brojem reditelja.

Dobitnik je tri Zlatne arene na festivalu u Puli. Njemački filmski časopis “Kino-film šnit” proglasio ga je najboljim evropskim montažerom 2017. godine.

Bonus video: