“One su ovdje” u Palati Sponza u Dubrovniku

Slikarsko-fotografski projekat likovnog umjetnika Dimitrija Popovića i umjetničkog fotografa Marka Vrdoljaka biće otvoren sjutra

1383 pregleda 1 komentar(a)
Popović i Vrdoljak, Foto: Privatna Arhiva
Popović i Vrdoljak, Foto: Privatna Arhiva

Izložba pod nazivom “One su ovdje”, slikarsko-fotografski projekat likovnog umjetnika Dimitrija Popovića i umjetničkog fotografa Marka Vrdoljaka biće otvorena sjutra, u Palati Sponza u Dubrovniku.

Riječ je o dvadeset i jednoj odabranoj ženi iz Biblije, iz Starog i Novog zavjeta, koje utjelovljuju poznate žene iz javnog života Hrvatske. Likovna kritičarka Branka Hlevnjak, autorka teksta u knjizi koja prati ovaj projekat, nazivom “One su ovdje” želi da potencira bit ženstva i da ukaže na njegovu aktuelnost odnosno svevremenost.

Biblijske su heroine, po sopstvenom izboru, utjelovile između ostalih poznatih dama, Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Alma Prica, Nina Badrić, Severina, Sandra Perković, Akla Vuica...

Na portretnim fotografijama velikog formata autora Marka Vrdoljaka slikarski je intervenisao Dimitrije Popović na način da realnim likovima modela, figurativnim ili apstraktnim elementima simbolično akcentuje ono što ih je činilo posebnim u njihovim sudbinama.

U knjizi,, One su ovdje” svaki od ženskih likova prati poetizovani tekst teologa Anta Vučkovića, nastao na bazi biblijskog izvornika.

Zanimljivost izložbe je i u činjenici da ni jedna od saradnica na projektu nije vidjela definitivnu verziju lika biblijske žene koju je utjelovila. To je i jedan od razloga zašto vlada veliko medijsko interesovanje za ovu izložbu na čije je otvorenje svoj dolazak potvrdio Klaj Šreder holivudski producent filmova “Dan nezavisnosti”, “Titanik”, “Povratak Betmena”...

Nakon Dubrovnika, ciklus radova “One su ovdje” biće krajem godine predstavljen u Zagrebu, a planira se i nekoliko izložbi u inostranstvu.

U toku je snimanje art filma o ovom projektu, koji režira mladi hrvatski režiser Fran Juraj Prižmić.

Bonus video: