Festival dramskih amatera otvoren u Bijelom Polju

Festival dramskih amatera organizuje Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo", pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje

2392 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pedeset godina trajanja Festivala dramskih amatera u Bijelom Polju obilježeno je svečanom akademijom u Centru za kulturu.

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević je, pozdravljajući prisutne, kazao da je na bjelopoljskoj pozorišnoj sceni tokom pedeset godina odigrano više od 400 predstava.

"Svoje glumačke uloge na njima je ostvarilo preko šest hiljada glumaca i preko 200 režisera. Nigdje kao u našem Bijelom Polju pozorišno zrno nije tako proklijalo i uzraslo do visine jedne ovakve pozorišne svetkovine. Nije li ovo samo po sebi dovoljno da ne kažemo više ni jednu riječ o festivalu. Pozorište je ljubav i način života, a nekome i sam život, nekom i potreba”, kazao je Kovačević, dodajući da su pozorišne daske ovog festivala bile odskočke daske za mnoge glumce I pozorišne radnike.

Prvi čovjek Opštine Petar Smolović kazao da je pedeset godina trajanj garancija održivosti koja je prošla test trajanja.

"Za ovaj festival su se borili i izborili umjetnici da postane bolji i sadržajniji i mogu da kažem da se entizijazam isplatio, jer smo danas u prilici da govorimo o prestižnom festivalu koji je na ponos svih nas u Bijelom Polju. Možemo reći da je festival dramskih amatera svojevrsna katedra na kojoj su svoje prve uloge imali danas profesionalni glumci iz Crne Gore i regiona. Zato vjerujem da je dramski amaterizam veoma važan jer je to polje entuzijazma, potpune posvećenosti i ljubavi prema pozorištu", rekao je on.

Glumac Slobodan Marunović je kazao da je sublimacija svih stvaralačkih pravaca koji nagrađuju ljudski duh, ono što se zove umjetnost, zadržana upravo u pozorištu.

"Koja je sinteza književnosti, muzike, govora, pokreta, arhitekture, slikarstva vajarstva, majstorstva svake vrste. Pozorište je ogledalo našeg života i svijeta u kome živimo” ,kazao je Marunović.

Večeras, u nastavku programa FDA u 20.15 časova biće izvedena premijera pozorišne predstave "Vlast i njena opozicija", Bjelopoljskog pozorišta, koju je režirao Zoran Rakočević, po tekstu Nebojše Romčevića.

Festival dramskih amatera organizuje Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo", pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje.

Predstavljena djela 18 umjetnika

Povodom 50. godina od osnivanja Festivala dramskih amatera Crne Gore sinoć je otvorena izložba slika pod nazivom "Bjelopoljski slikari festivalu".

U galeriji Centra za kulturu izloženo je 18 slika umjetnika iz Bijelog Polja.

"Značaj ove izložbe izložbe utoliko veći što pored aktivnih slikara iz Bijelog Polja imamo čast i zadovoljstvo da uživamo u umjetničkim djelima Milenka Vukojičića, Rasima Hadrovića Polimskog, Novice Ivanovića, Stevana Cimbaljevića i Nikole Rakočevića, slikara koji, na žalost, više nijesu sa nama, a koji su sigurno začetnici akademskog slikarstva“, kazao je umjetnički direktor Cetra za kulturu Dražen Konatar.

Otvarajući izložbu akademski slikar Radun Marsenić je kazao da postavku čine slike različitog senzibiliteta i različitih generacija.

"Većina autora je studije slikarstva završilo na Cetinju, gradu koji je iznjedrio veoma značajna imena likovnog stvaralaštvane samo za Crnu Goru, već i šire, kao što su: Dado Đurić, Petar Lubarda, Milo Milunović, Dimitrije Popović i dr.Zato ne čudi prožimanje i duhovna povezanost Cetinja i Bijelog Poljakoje je takođe izdašno u davanju velikog broja stvaralacakao što su: Risto Ratković, Avdo Međedović, slikari familije Lazović, Rasim Hadrović- Polimski, Milenko Vukojičić bez kojih se ne može zamisliti crnogorsko stvaralaštvo“, kazao je Marsenić.

Bonus video: