Preko 130 filmova evropskih autora

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija Best of Europe koju čine evropski filmovi koji su obilježili prethodnu godinu, dok će evropski klasici biti prikazani u selekciji Klasici na Trgu

2838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FEF Palić
Foto: FEF Palić

Festival evropskog filma Palić predstaviće u tradicionalnom terminu od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, podijeljenih u 15 selekcija i programskih cjelina, a mnogi od njih imaće srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

U organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, 28. FEF Palić biće održan na više lokacija, među kojima je i jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim pratećim sadržajima - koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima, najavili su organizatori, ističući da izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, FEF Palić želi da dokaže, u skladu sa vrijednostima koje više od dvije decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svijesti ima dubokog smisla.

Takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

Selekcija Novi evropski dokumentarni film, uvedena prije dvije godine, donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija Best of Europe koju čine evropski filmovi koji su obilježili prethodnu godinu, dok će evropski klasici biti prikazani u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air bioskopa na Trgu slobode u Subotici.

Palićki festival, prateći savremene tokove u Evropi i osluškući potrebe publike, nastavlja da uvodi i nove programe, pa će to ovoga puta biti selekcija Europe 4 kids, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za najmlađe filmofile.

U čast dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, kao i prethodnih godina, biće priređen Omaž program jednom domaćem i jednom stranom laureatu.

Takođe, omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika tog priznanja za doprinos nezavisnom filmu.

Selekcija koja traje već više od decenije je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selekcija Novi mađarski film, kao i prethodnih godina, donosi najnoviju produkciju iz susjedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namijenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama.

Palićki festival svake godine predstavlja i kinematografiju jedne od evropskih zemalja u okviru selekcije Kinematografija u fokusu, kada se prikazuju filmovi najzanimljivijih autora te zemlje.

Biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu, kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Prvi put na Paliću biće organizovana radionica festivalske mreže MIOB (Moving Images Open Borders) za blogere, vlogere i influensere, čime FEF pokazuje da prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa bogatstvom evropskog autorskog filma i jedinstvenog festivalskog iskustva. Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope, te Bora Anđelić, jedan od doajena filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umjetnički direktor Festa.

Prateći program neodvojivi je dio festivalskog doživljaja koji publici i gostima-umjetnicima prikazuje jedinstveni duh FEF Palić koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Evropi. Tokom 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, FEF Palić će organizovati i brojne edukativne aktivnosti, nastavljajući misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umjetnosti.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postao je Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora, a time i mjesto okupljanja najvažnijih umjetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope.

Palićki festival su posjetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl, kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije.

FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umjetnički festival u 2017-18. godini.

Palićki festival predstavio je u vanrednom septembarskom terminu 2020. godine više od 130 filmova, a najboljim filmom proglašen je norveško-švedski “Nada” rediteljke Marije Sedal, dok je za režiju nagrađena Agnješka Holand za film “Šarlatan”, češko-irsko-poljsko-slovačku koprodukciju. U programu Paralele i sudari pobijedio je poljski film “Ubij, pa napusti grad”, u režiji Marijuša Vilčinskog.

Festival je dva puta odlagan zbog pandemije korona virusa, a svečano je počeo uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji glumici Mirjani Karanović i filmom “Ime naroda” Darka Bajića.

Osim Mirjane Karanović, nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca dobila je mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja je za svoj posljednji film “O tijelu i duši” dobila Zlatnog medvjeda na Berlinalu. Italijanska rediteljka i montažerka Sara Fagier dobila je nagradu “Underground spirit” za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Bonus video: