muzički centar crne gore

Veče posvećeno Crnogorskom gitarskom duu

Promocija tri publikacije partituda i koncert gitarijskog dua biće održano sutra veče u Muzičkom centru Crne Gore

1068 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shayne Gray
Foto: Shayne Gray

Crnogorski gitarski duo, kojeg čine dvojica renomiranih klasičnih gitarista - Goran Krivokapić i Danijel Cerović biće u fokusu sutra veče kroz dva dešavanja u Muzičkom centru Crne Gore.

Nakon dva CD-a „Engleskih svita“ J.S. Baha, u transkripciji i izvođenju Krivokapića i Cerovića, i izdanju Naksosa, kao i izvrsnih kritika za oba audio zapisa, članovi dua će u Multimedijalnoj sali, sa početkom u 19 časova, promovisati tri publikacije partitura - transkripcija „Engleskih svita br. 1, 2 i 3“ za dvije gitare, čiji je izdavač Muzički centar Crne Gore.

Nakon promocije izdanja, u Kamernoj sali MCCG, sa početkom u 20 časova, Crnogorski gitarski duo održaće koncert na kojem će odsvirati „Englesku svitu br. 6“ J. S. Baha u sopstvenom aranžmanu za dvije gitare, potom čuveni „Oblivion“ Astora Pjacole (ar. Nejc Kuhar), kao i „Troilovu svitu“ istog autora, u aranžmanu Serđa Asada.

Crnogorski gitarski duo, kojeg zastupa londonski Tašmina Artists, čine dvojica eminentnih klasičnih gitarista iz Crne Gore – Goran Krivokapić i Danijel Cerović. Duo je čest gost na prestižnim scenama širom svijeta, kao što su: Filharmonijska dvorana u Sankt Peterburgu, Dvorana Manuel de Falja u Madridu ili Koncertgebau u Amsterdamu. Na međunarodnim muzičkim festivalima poput Gitarskog festivala u Koblencu, Međunarodnog festivala muzike i plesa u Granadi, KotorArta, A Tempa, međunarodnih gitarskih festivala u Kinlingu, Šenjangu i Tedžonu, Crnogorski gitarski duo održavao je resitale, predavanja i majstorske radionice i bio član žirija na važnim takmičenjima.

Krivokapić i Cerović su 2016. godine učestvovali na konvenciji Američke gitarske fondacije. Duo redovno izvodi koncerte za dvije gitare, poput J. Rodrigovog Koncerta Madrigal, kao i širok repertoar koji se sastoji od transkripcija rane muzike i kompozicija napisanih tokom 19, 20. i 21. vijeka, uz poseban naglasak na savremenu muziku pisanu za dvije gitare. Proširiti gitarski repertoar i integrisati gitaru u kamernu muziku dva su osnovna cilja ovog sastava. Njihov pedagoški rad odveo ih je na Univerzitet Toronta i Konzervatorijum Montreala u Kanadi, Čapman i Metropolitan univerzitete u SAD-u i Univerzitet Tjencin u Kini. Njihov debitantski CD, sa djelima K. Domenikonija, A. Pjacole i D. Bogdanovića objavio je Muzički centar Crne Gore 2013. godine.

U izdanju Naksosa 2015. godine snimljen je prvi od dva toma Engleskih svita J.S. Baha, koje je duo transkribovao za dvije gitare. U cilju zaokruživanja ovog jedinstvenog projekta zasnovanog na transkribovanju i snimanju cjelokupne zbirke Engleskih svita, u junu 2018. godine završen je i objavljen drugi tom. Izvođenja dua su uvijek nailazila na entuzijastičan prijem kod publike i medija, a njihova interpretacija sopstvenih aranžmana za dvije gitare Bahovih Engleskih svita dobila je specijalne pohvale kritike.

Preporučujemo za Vas