Publika regiona zajedno bira najbolji film

U selekciji će biti predstavljeni neki od najzanimljivijih ostvarenja evropske kinematografije iz ove godine

2359 pregleda 1 komentar(a)
Filmski Festival Herceg Novi, Foto: Filmski festival Herceg Novi
Filmski Festival Herceg Novi, Foto: Filmski festival Herceg Novi

Publika Sarajevo Film Festivala (BiH), Zagreb Film Festivala (Hrvatska), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festivala (Crna Gora) dodijeliće novu nagradu u sklopu Mreže festivala Jadranske regije - posebnog regionalnog festivalskog okupljanja, pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala.

Publika ova četiri festivala iz četiri zemlje zajedno će izabrati najbolji film iz posebnog programa koji će biti održan na svakom od festivala: program Mreže festivala Jadranske regije. U selekciji će biti predstavljeni neki od najzanimljivijih ostvarenja evropske kinematografije iz ove godine. Ovakvi naslovi, s manjih evropskih teritorija, obično ne ulaze u redovnu kinodistribuciju, a u doba globalne pandemije još teže pronalaze put do svoje publike.

Nagrada publike, “Adriatic Audience Award”, biće dodijeljena najboljem filmu u novčanom iznosu od 5.000 eura, i to za kinodistribuciju filma na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kriza uzrokovana pojavom kovida-19 i u filmskoj industriji zahtijeva nova promišljanja i nova kreativna rješenja. Ovi značajni festivali iz četiri zemlje zajedničkog govornog područja različite su veličine i profila, ali svi dijele zajedničku misiju - platforma su za promociju i predstavljanje evropskog audio-vizuelnog sadržaja i talenata. Cilj partnerstva među festivalima je očuvanje publike i stvaranje nove, te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

Prvi zajednički regionalni filmski festival - program u okviru Mreže festivala Jadranske regije, održan je online u aprilu. U zajedničkom programu selektori četiri festivala napravili su izbor filmova prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika, sve u želji da pandemija korona virusa ne zaustavi put filma od autora do publike.

Saradnja se nastavlja i na redovnim izdanjima sva četiri festivala: u programu svakog od festivala biće održan poseban program pod nazivom “Mreža festivala Jadranske regije”, sa izborom najboljeg od evropskog filma. Zbrajanjem glasova publike sa sva četiri festivala, najboljem filmu po izboru publike biće dodijeljena nagrada “Adriatic Audience Award”, a nagrada će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

“Zajedničkim programom želimo publiku podstaknuti da otkrije savremeni europski film, a kroz nagradu podržati napore kinodistributera i prikazivača u regiji da vrate svoje gledatelje. Promjene u filmskoj industriji, u organizaciji i promišljanju festivala, u novim okolnostima su ogromne. Zajedničkim programom i udruživanjem pružili smo jedni drugima podršku, ojačali svoje kapacitete i istovremeno pokazali kreativnost, prilagodljivost i inovativnost. Film i filmski festivali bez publike ne postoje. Sretni smo zbog novog programa, novog izbora najkvalitetnijih evropskih nezavisnih filmova, a posebno zbog susreta s publikom, koja se sada okuplja i zahvaljujući novoj nagradi naših festivala”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala.

Reditelj Ivan Bakrač, selektor Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festivala, ističe da je publika hercegnovskog festivala već godinama navikla da na tvrđavi Forte Mare prati aktuelne festivalske hitove, najčešće nove filmove velikana evropske kinematografije.

„Ta tradicija nastaviće se i ove godine, a kroz zajedničku selekciju Mreže festivala jadranske regije vidjeće još širu sliku - današnju Evropu iz vizure budućih velikana. Posebno je bitno da će upravo naša publika izabrati i nagraditi najbolji film u toj selekciji, zajedno sa prijateljima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Adriatic Audience Award ujedinjuje i pokazuje stav onih za koje stvaramo festivale“, naglasio je Bakrač.

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival, 34. po redu, biće održan od 1. do 7. augusta. K.V.

Prvi zajednički regionalni filmski festival - program u okviru Mreže festivala Jadranske regije, održan je online u aprilu. U zajedničkom programu selektori četiri festivala napravili su izbor filmova prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika, u želji da pandemija ne zaustavi put filma od autora do publike.

Bonus video: