Premijera filma „Poslije zime” u Karlovim Varima

Ostvarenje reditelja Ivana Bakrača na jednom od najprestižnijih festivala

2664 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: filmski centar crne gore
Scena iz filma, Foto: filmski centar crne gore

Crnogorski film “Poslije zime” reditelja Ivana Bakrača imaće svjetsku premijeru na ovogodišnjem izdanju jednog od najprestižnijih filmskih festivala, Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovom Varima u okviru takmičarske selekcije East of the West Competition.

“Film donosi priču o pet prijatelja u svojim kasnim dvadesetim, koji, rasuti po ostacima Jugoslavije, pokušavaju da sačuvaju svoja prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri. Svi se trude da žive samostalne živote, daleko od patrijarhalnih korijena, ignorišući loše ekonomsko stanje i ratnu prošlost regiona u kom žive. Tokom jedne godine, od proljeća do zime, uviđaju da im se mladost naglo završava, iako je to logičan rezultat dugogodišnjeg eskapizma. Poslije zime, svako od njih mora izgraditi novi svijet za sebe”, navodi se u opisu na sajtu Filmskog centra Crne Gore.

Glavne uloge tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić. Reditelj Bakrač je pisao i scenario, producent je Ivan Đurović, a koproducenti su Maja Ilić, Nikolina Zečević, Damir Terešak i Guillaume de Seille. Direktor fotografije je Dušan Grubin, a montažu potpisuje Nataša Pantić. Dizajner zvuka je Dario Domitrović, a kompozitori su Alen i Nenad Sinkauz. Kostimografiju je radila Milena Miljković, a scenografiju Dragana Baćović.

„Poslije zime“ je koprodukcija Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske, a kompanije koje učestvuju u proizvodnji su: Artikulacija Film i ABHO Film iz Crne Gore, Akcija film i Biberche Productions iz Srbije, Maxima Film iz Hrvatske i Arizona Productions iz Francuske.

U okviru iste takmičarske selekcije biće prikazana i crnogorska manjinska koprodukcija “Sestra” u režiji Dine Dume i koprodukciji crnogorske kompanije Videa Production. Film je koprodukcija Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova. Producentkinje su Marija Dimitrova i Biljana Vušović.

Bonus video: