Almodovar, Foster, Džun-ho i Spajk Li proglasili otvorenim 74. Kanski festival

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova

6347 pregleda 1 komentar(a)
Džodi Foster i Pedro Almadovar, Foto: Reuters
Džodi Foster i Pedro Almadovar, Foto: Reuters

Južnokorejski reditelj Bong Džun-ho, Amerikanci Spajk Li i Džodi Foster i Španac Pedro Almodovar otvorili su večeras u Kanu 74. Međunarodni filmski festival, kojim se obilježava veliki povratak svjetskog filma teško pogođenog epidemijom kovida.

"Evo nas konačno opet okupljeni u našim lijepim toaletama", rekla je glumica Džodi Foster, koja je prva uzela riječ na sceni gdje joj je počasnu Zlatnu palmu uručio Pedro Almodovar.

Zatim su im se pridružili Bong Džun-ho, dobitnik Zlatne palme 2019. godine sa filmom "Parazit" i predsjednik žirija Spajk Li da zajedno otvore 74. izdanje filmskog festivala.

Za Zlatnu palmu ove godine se takmiče 24 filma.

Festival će otvoriti film "Anette" Leosa Karaksa (Carax), koji se takmiči za glavnu nagradu.

Na spisku filmova u trci za Zlatnu palmu nalaze se, između ostalih, ostvarenja Italijana Nanija Moretija (Nanni Moretti), Amerikanca Šona Pena (Sean Penn), Rusa Kirila Serebrenikova i Francuza Žaka Odijara (Jacques Audiard).

Takmiče se i "French Dispatch" američkog reditelja Vesa Andersona (Wes) i "Benedetta", holandskog režisera Pol Verhovena (Paul Verhoeven).

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Kanski festival, koji je obično svakog maja, ove godine je zbog epidemije koronavirusa pomjeren za jul. U Kanu više nema policijskog časa niti ograničenja broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske ostalo obavezno u zatvorenom prostoru.

Bonus video: