Promocija akta u umjetnosti

Međunarodno bijenale akta “Marko Krstov Gregović“ biće otvoreno u petak u Petrovcu

2960 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poster
Foto: Poster

Peto međunarodno bijenale akta “Marko Krstov Gregović“ biće otvoreno u Spomen-domu „Crvena komuna“ u Petrovcu, u petak, 9. jula u 21 čas, a postavka će biti dostupna publici do prvog oktobra. Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Budva gospodin Marko Carević koji će uručiti i nagrade u kategoriji skulptura, slika, crtež i grafika/fotografija/video, kao i 12 pohvala. Gran-Prix nagrada biće dodijeljena jednom autoru/autorki od nagrađenih iz četiri kategorije.

“Autori čija djela ćemo da vidimo na ovoj smotri svojim stvaralaštvom opravdavaju značaj svog prisustva i daju reprezentativnost Bijenalu koje na aktuelnoj međunarodnoj umjetničkoj sceni na najbolji način promoviše temu akta u umjetnosti slikarstva, vajarstva, crteža, grafike, fotografije i proširenih medija i videa. U današnjim složenim prilikama, organizator je uspio da okupi 78 autora iz 20 zemalja sa četiri kontinenta. Vjerujemo, kao i naši domaćini, da bi broj učesnika bio mnogo veći da kovid-19 nije poremetio tok prijava koje su dolazile iz cijelog svijeta”, zapisao je akademski vajar i univerzitetski profesor Dragiša Obradović.

Bijenale je prethodno bilo planirano za 2020. godinu, ali zbog pandemije virusa korona realizacija je odložena i zakazana za 2021, navodi se u saopštenju JU Muzeji i galerije Budve koje potpisuje direktorka mr Lucija Đurašković. Najviše učesnika Bijenala, 25 autora, dolazi iz Crne Gore, a tu je još i: 13 umjetnika iz Srbije, devet iz Slovenije, četvoro iz Bosne i Hercegovine, petoro iz Rusije, troje učesnika je iz Njemačke, po dvoje iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, a po jedan autor stiže iz Egipta, Indije, Danske, Poljske, Ukrajine, Holandije, Kanade, Rumunije, Portugalije i Meksika.

“Djela predstavljenih autora iz svih ovih zemalja pružaju uvid o tokovima na aktuelnoj umjetničkoj sceni u svijetu. Izloženi eksponati su autentični svjedoci na ovoj manifestaciji i u tom svojstvu validno predstavljaju stvaralačke klime u kojima se ogleda raznolikost stvaralačkih i stilskih orijentacija autora. Sva djela su nastala prije pandemije i njihova umjetnička ekspozicija je iz samosvojne duhovne i estetičke konstelacije. Kreativna osobenost djela, pored savremenih inovativnih promišljanja, obuhvata i tradicionalne tehnike i umjetničke stavove, ali i one koji su profilisani i afirmisani na kraju prošlog i početkom ovog vijeka. Time na odgovarajući način daje ulogu tradicionalnog na ovoj smotri”, piše u Obradovićevom tekstu koji se nalazi u pratećem katalogu postavke.

Međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ održano je prvi put 2004. godine, a njegov idejni tvorac je vajar Dragan Mijač Brile. Nakon treće manifestacije 2008. godine Bijenale se nije organizovalo deset godina, ali je 2018. godine ponovo pokrenuto u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Bonus video: