Što je nama naša borba dala?

Izložba povodom 80 godina od crnogorskog opštenarodnog ustanka i 70 od osnivanja Muzeja NOB-a, biće otvorena sjutra na Cetinju

3042 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CGU Miodrag Dado Đurić
Foto: CGU Miodrag Dado Đurić

Prva izložba u okviru umjetničkog projekta “Što je nama naša borba dala”, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, povodom 80 godina od crnogorskog opštenarodnog ustanka i 70 godina od osnivanja Muzeja NOB-a, biće otvorena sjutra u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

“Umjetnički projekat, na kojem je Narodni muzej radio više mjeseci, sastoji se iz tri segmenta: izložbe radova date tematike takozvanih starih majstora iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore, izložbe radova umjetnika po pozivu autorke projekta i izložbe radova mlađih umjetnika koji su selektovani putem javnog konkursa, odnosno, koje je odabrao stručni žiri NMCG. Projekat preispituje kako je umjetnost reagovala na teme antifašizma i NOR-a i njegovih tekovina, koliko je bila angažovana u prvim poratnim godinama i kako današnje generacije savremenih umjetnika artikulišu datu temu”, ističe se u saopštenju Narodnog muzeja.

Prva postavka podrazumijeva radove više od 20 najreferentnijih umjetnika iz fundusa Narodnog muzeja.

“Vidjećemo kako se tada artikulisala tema NOB-a i izgradnje ratom porušene zemlje, kao angažovana umjetnost koja je bila nametnuta i dirigovana tadašnjim sistemom vlasti i tadašnjim politikama. Kako se danas ta tema promišlja, kako je došlo do zaokreta u umjetnosti? Sve će to, na određeni način, pokazati kontinuum ovih izložbi. Tako ćemo moći pratiti temu antifašizma, NOB-a i izgradnje zemlje kroz sva tri segmenta, s preko 60 imena likovne umjetnosti Crne Gore”, najavila je istoričarka umjetnosti i autorka projekta, direktorka NMCG dr Anastazija Miranović.

Naziv umjetničkog projekta “Što je nama naša borba dala” čini stih pjesme “Drugarice posadimo cvijeće” pretvoren u pitanje.

“Zašto pitanje? Zato što smatramo potrebnim osvrnuti se na temeljne vrijednosne oslonce savremene Crne Gore. Na antifašizam, bratstvo i jedinstvo, na naše zajedničko slobodarsko nasljeđe i sve one značenjski utemeljene društvene stigmate koji su proizašli iz NOR-a i/ili su produkovani na tekovinama NOB-a i revolucije. U vremenu koje živimo termini revanšizam, revizionizam, kohabitacija postali su opšta mjesta, čime se dodatno aktuelizuje potreba podsjećanja na pomenute istinske vrijednosti i osvojene slobode. Potreba da suštinski osvijestimo činjenicu da su hiljade života u NOR-u pali da bi mi danas u miru živjeli. Da se ništa ne podrazumijeva i ne smije banalizovati i zaboraviti”, kazala je Miranović.

Nakon sjutrašnjeg otvaranja naredna, odnosno druga, izložba u okviru ovog projekta biće otvorena drugog, a treća postavka 16. avgusta. Izložbe će biti otvorene do kraja avgusta.

Bonus video: