O Baru koji danas živi u sjećanjima

Treća knjiga iz serijala “Barske priče” Milana Vujovića biće predstavljena večeras na Barskom ljetopisu

2539 pregleda 2 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Knjiga „Barske priče“ autora Milana Vujovića, treća iz ovog serijala, biće predstavljena večeras na drugoj večeri 34. Barskog ljetopisa, ispred Dvorca kralja Nikole u 20.30 časova.

Promocija se organizuje u sklopu programa “bARS” koji je posvećen autorima iz Bara, a ovim segmentom upravlja publicista Željko Milović.

“Ova knjiga vraća duh Bara koji danas živi u sjećanjima, kroz anegdote ljudi koji su ga činili jedinstvenim. Od Starog Bara do Pristana i Topolice, od Mrkojevića do Spiča, od kafane ‘Lovćen’ na Pristanu do kafane ‘Lovćen’ u Lamelama kao kroz transferzalu prolaska iz jedne u drugu dimenziju urbanog Bara, kroz pripovijedanje živi vrijeme kad se kroz šalu i doskočicu sve lakše proživljavalo, ali i uz brigu da ta ‘gimnastika duha’ nekoga ne povrijedi”, ističe se u saopštenju Barskog ljetopisa.

Djelo čini 127 priča, 57 narodnih umotvorina (izreka, doskočica, poslovica…) i 38 fotografija svih brodova “Prekookeanske plovidbe” iz ličnog arhiva Gorana Grkovića.

Milan Vujović (1959), novinar, književnik i publicista, rođen je u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Zaposlen je kao novinar u Radiju ‘’Bar’’. Piše blog na onlajn izdanju „Vijesti“. Dobitnik je nagrade Aktiva novinara Bara “Božidar Boško Milošević“ 1997. godine, nagrade Udruženja novinara Crne Gore 2000. godine i Nagrade oslobođenja Bara 2019. godine. Objavio je desetak knjiga, među kojima i tri romana: “Agnostik ili kako je Jagoš završio pravo”, “Ništa se nije promijenilo” i “Počelo je s nesanicom”, dvije knjige o šahu, kao i dvije knjige “Barskih priča”. Treći tom iz ovog serijala (Autorsko izdanje, 2021) objavljen je u aprilu 2021. godine.

Bonus video: