Oduševljeni i glumci i publika

Gromoglasni aplauz za ansambl predstave “Selestina”, večeras na 35. Grad teatru nastupa Vlatko Stefanovski trio

2888 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Grad teatar
Scena iz predstave, Foto: Grad teatar

Veliko interesovanje, ali i oduševljenje budvanske publike predstavom “Selestina“ dokazao je dugi i gromoglasni aplauz kojim su u nedjelju veče ispraćeni junaci „tragikomedije o Kalistu i Malibeji”: Nataša Ninković, Aleksandar Đurica, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Anđelika Simić, Maja Stojanović i Katarina Žutić.

Dramska adaptacija istoimenog romana Fernanda de Rohasa, a u režiji Milana Neškovića izvedena je na sceni između crkava pred punim tribinama i to nakon svega nekolika izvođenja i oko dvije godine pauze. Predstava je koprodukcija JU „Grad teatar“ Budva i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

“Ovo je prvi put nakon objave korone da smo uspjeli da odigramo predstavu. Imali smo premijeru ovdje u Budvi, zatim i u Beogradu i nakon samo par igranja počela je korona. Nije mi bilo svejedno sada kada je bilo potrebno da ponovo igramo. Previše je vremena prošlo, morali smo da obnovimo neke stvari, da se prisjećamo... Mislim da smo uspjeli, publika je večeras reagovala shodno tome kako smo igrali, tako da mislim da je sve na kraju ispalo kako treba”, istakao je Rakočević.

Glumica Marta Bjelica je otkrila da je osjećala veću odgovornost tokom ovog izvođenja nego na premijeri.

“Nismo igrali dvije godine i mislili smo da je nemoguće sjetiti se nekih stvari. Ali, kao i obično, kada izađemo na scenu, stvari kreću same da se dešavaju. Ja sam stvarno uživala. Publika je koncentrisano gledala i pratila, sve vrijeme je bila u toj našoj atmosferi. Po reakcijama vidim da su dobro pratili jer su njihove reakcije bile tačne, dovoljno suptilne i dovoljno aktivne. Drago mi je što su konačno živi ljudi ispred nas”, kazala je ona i dodala da ovaj komad obrađuje vječne pozorišne teme poput ljubavi, života, smrti i strasti.

“Ali i motiv samoubistva, to je i motiv lika koji tumačim u predstavi. Nažalost, on je postao veoma prisutan dio naše stvarnosti”, naglasila je ona.

Koncertom Vlatka Stefanovskog večeras će biti nastavljen muzički program 35. izdanja Grad teatra. Vlatko Stefanovski trio nastupiće na sceni između crkava, u 21 čas. Stefanovski je rođen 1957. u Prilepu (Makedonija), a već sa 13 godina je počeo da svira gitaru. Kao tinejdžer je osnovao grupu “Leb i sol” koja je postala jedno od najvažnijih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Sredinom devedestih je započeo uspješnu solo karijeru, a kasnije svira i snima širom svijeta sa velikim brojem vrhunskih umjetnika. Odnedavno radi i muziku za film, pozorište i balet.

Bonus video: