Umjetnička bilješka stvarnosti

Izložba “Screenshots of Now” Dritona Selmanija otvorena je preksinoć u Podgorici, u galeriji “Art”

1183 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ju Muzeji I Galerije Podgorica
Foto: Ju Muzeji I Galerije Podgorica

Mladi umjetnik sa Kosova, Driton Selmani, polazeći od ličnog iskustva, doživljaja sadašnjosti i (relativne) realnosti, putem različitih medija, interpretira svijet i vrijeme u kojem živi krećući se prostorom u kojem dominira i kao autor, ali i akter sopstvene umjetnosti.

Izložba njegovih djela, nazvana specifično “Screenshots of Now” otvorena je preksinoć u Podgorici, u galeriji “Art” na Trgu nezavisnosti gdje će biti izložena do 20. septembra.

Istoričarka umjetnosti Maša Vlaović istakla je da se Selmani na umjetničkoj sceni pozicionira i kao posmatrač i kao performer “stvarajući djela na osnovu vlastitih iskustava, perspektiva i sumnji”.

Postavku “Screenshoots of now” čine fragmenti umjetnikove sadašnjosti, djelovi posvećenog umjetničkog djelovanja, dugog trajanja, dodala je istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.

“Riječ je o životnom pozivu, offline, počev od najintimnijeg, ličnog prostora i iskustva kao polazišta, dok je s druge sve to stavljeno na uvid javnosti, online, istoj onoj koja ima mogućnost da u svom brzom pogledu i bilježenju iz toga osjeti i pokuša da razumije određeni trenutak u svojoj ili sadašnjosti uopšte. Trenutak sada i odmah, koji je karakterističan za društvene mreže i život online, posebno mlađih generacija, u velikoj mjeri zaglušuje prostor za kritički odnos prema sadašnjosti kao posljedice, uzrokovane nekim drugim ‘sada’, dok mi bivamo u središtu sukcesivne smijene uzroka i posledice”, kazala je Ivanović.

Publika na izložbi može vidjeti blizak, a opet jedinstven video sadržaj, crtež, fotografiju, tekst, instalacije koje umjetnik koristi u vidu sopstvenog dnevnika.

Selmani je rođen u Prištini 1987. godine i pripada grupi umjetnika mlađe generacije čija je umjetnička praksa fokusirana na preispitivanje sopstvene pozicije i uloge unutar savremenog trenutka, kao i svih onih slojeva sadašnjosti koji komplikuju njeno razumijevanje. Njegov umjetnički pristup bazira se na instinktivnom reagovanju na svoje okruženje, a često inkorporira riječi u svoja djela, koristi se humorom i ironijom sa primjesama poetičnosti. J. K.

Bonus video: