Oda ljudskom tijelu

Postavku čine slikarski radovi rađeni u tehnici uljani pastel

2145 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Spojila je, na samo njoj svojstven način, antropologiju i slikarstvo pa su njen pravac, ne bez razloga, kolege prozvale likovnom antopologijom. Umjetničkim oblikovanjem stvarnosti nastoji da predstavi aktuelnu, ekstremno vizuelnu civilizaciju, njene standarde i vrijednosne orijentacije kroz upečatljivi kolorit i detalje koji otkrivaju složenu neverbalnu komunikaciju. Njeno ime je Lidija Vujačić, ona je antropolog, etnolog, a slikarstvo i dizajn su njene pasije.

Tokom prošle godine njenu antropologiju na platnu imala je priliku da vidi podgorička, nikšićka, ali i i italijanska publika, a sada je izložbom „Homo novus“ otvoren novi klub „Logos“ na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Postavku čine slikarski radovi rađeni u tehnici uljani pastel koji proizlaze najviše iz autorkinog antropološkog istraživanja savremene urbane i medijske kulture u kojima tijelo, posebno ekstremiteti, u različitim formama i položajima, zauzimaju centralno mjesto.

„Ove slike su svojevrsna oda ljudskom tijelu u onom antičkom, najljepšem smislu, povezivanje fizičkog i duhovnog, gdje slavim lik i ljepotu ljudskog tijela, njegovu dinamiku, sposobnost da stvara život, kreativno okruženje. Sa druge strane, one su i svojevrsno podsjećanje na fiksaciju, da ne kažem opsesiju tijelom u savremenoj kulturi koja je prije svega konzumeristička, medijska, pojednostavljena, masovna. Svojevrsna kritika pretjeranog tumačenja, eksponiranja i stavljanja akcenta na materijalno, na ulaganje svega na to fizičko. To su ta dva kolosijeka kojima se poigravam u svom likovnom izrazu“, kazala je Vujačić koja je i nazivom izložbe „Homo novus“ - novi čovjek, ali i skorojević, na simboličan način predstavila ta dva kolosjeka.

„Teško je tragati za sobom, a ne izgubiti se. Kod Lidije izgleda nije takav slučaj“, zapisao je prof.dr Ratko Božović.

Ona je pronašla, ali i uvezala, kako je to kazala dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr Tatjana Novović, svoje dvije velike ljubavi - antropologiju, kao njeno profesionalno opredjeljenje, predstavila je na platnu.

„Mi smo sistemi u sistemu, jedinstveni, unikatni i imamo različite dimenzije, darove, ali se nekada ne usudimo da neke od njih otvorimo. Ili ako jedan od njih otvorimo, onda one druge zatvorimo. Lidija je imala smjelosti da to uradi na pravi način i da dozvoli sebi da i taj svoj dar za likovnim stvaralaštvom predstavi i projektuje i na ovaj način. Uspjela je da na pravi način svoje antropološke slike i fenomene, kojima se uspješno naučno bavi, produbi i na ovaj način“, kazala je Novović.

Izložbu je otvorila prof. dr Biljana Maslovarić, prodekanica za razvoj na Filozofskom fakultetu, koja je kazala da poetika Lidije Vujačić govori o čovjeku iz perspektive različitosti.

“Estetika radova govori o čovjeku kojeg zamišljamo, ali kojeg i jasno i zorno vidimo kroz naslikane djelove tijela. Fascinantan je i taj urbani odraz čovjeka, dat tako da je vrednosno određen, prikazan različito, a ne sputan, u svijetu i jedinstvenoj prirodi u sebi. I gdje najbolje takav čovjek pristaje, i gdje treba da bude vidljiv i živ, nego ovdje na Filozofskom fakultetu - i to da bude okružen svim studentima i profesorima, domišljen, promišljen, javan i tako višeznačno čist - taj i takav - Homo novus”, kazala je Maslovarić.

Prof.dr Sonja Tomović Šundić je, kako stoji u katalogu, istakla da Lidija Vujačić posjeduje „izrazitu sposobnost da ono nevidljivo učini vidljivim, transparentnim, da svojim slikarski vjerodostojnim načinom umjetničkog oblikovanja promijeni horizon očekivanja kod recipijenta“.

„Malo je onih kojima se osmjehnula privilegija da budu ono što jesu. Umjetnicima kakva je Lidija taj osmijeh izviruje iz naboranih tkanina džinsa, bez one jake težnje renesansnih slikara koji su prikazujući žensko tijelo nastojali da uhvate savršenstvo“, zapisao je prof.dr Dragan Radojičić.

„Logos“ – staro, novo, mjesto formalnih i neformalnih druženja

Izložbom je otvoren novi klub na Filozofskom fakultetu „Logos“, čime je, kako su kazale Novović i Maslovarić uspješno reinkarniran prostor koji će biti novo mjesto okupljanja studenata i profesora tog i Filološkog fakulteta.

„Naš klub ‘Logos’ ponovo će biti mjesto okupljanja kolega i nekih novih promocija, mjesto formalnih i neformalnih druženja, razgovora“, kazala je Novović.

„Gdje ćemo govoriti o logosu, ako ne na Filozofskom fakultetu. To je um, znanje, čovjek, sve ono što čini i našu egzistenciju kao ljudima, ali i ono što jeste akademska zajednica kao lider u razvijanju kritičke svijesti i kod studenata, prvenstveno, a onda kod svih nas. Živimo znanje, živimo um, kritičku misao. Nije u pitanju materijalno ulaganje u ovaj prostor, koliko ljubav i poštovanje prema svima koji su u ovaj fakultet uložili dušu, etos i logos. Mi ne predajemo samo u učionici, nego i u ovakvim prostorima“, poručila je Maslovarić.

Bonus video: