Sposobni za svjetske produkcije

Na Barskom ljetopisu premijerno prikazan francusko-crnogorski film “Diva”. Večeras ispred Dvorca kralja Nikole nastupa sopran Emilija Minić

1346 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Danilo Dado Pavlović
Foto: Danilo Dado Pavlović

Crnogorsko-francuski kratki igrani film “Diva” preksinoć je premijerno prikazan na Barskom ljetopisu, na Trgu Vladimira i Kosare. Prisutnima na svjetskoj premijeri obratila se ekipa filma predvođena rediteljem i scenaristom iz Francuske Kristofom Žarošem koji je istakao da je radeći na drugim projektima u Crnoj Gori dobio inspiraciju za ovaj film.

”Film govori o muzičkoj superzvijezdi koja, preživjevši saobraćajnu nesreću, postaje svjesna krhkosti ljudskog bića. Iste večeri na koncertu pokušava fizički da komunicira sa obožavaocima, ali oni ne uzvraćaju već je posmatraju samo kao sliku. Tada shvata da je zatočenica sopstvenog imidža kojoj je sistem konfiskovao život, što je navodi da bježi dok se šou nastavlja bez nje”, navodi se u opisu.

Glavna uloga povjerena je crnogorskoj glumici Sanji Popović koja je istakla zadovoljstvo prilikom rada na ovom ostvarenju.

Pored Popovićeve, u filmu igraju: Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Slavko Kalezić, Stevan Radusinović, a najmlađi član ekipe je djevojčica Vjera Bulatović kojoj je ovo prvo pojavljivanje na filmu i kaže da joj je bilo zabavno i interesantno iskustvo.

Kalezić u filmu igra menadžera, što mu je, kaže, lako palo, jer je ta uloga stigla nakon njegovog učešća na Eurosongu i britanskom X-faktoru.

Film je sniman na lokacijama u Podgorici, Petrovcu i Kotoru, a završna scena u francuskom gradu Miluzu. Producent filma, Marko Jaćimović, otkrio je da je “Diva” snimljena uoči pandemije virusa korona, pa je zbog toga i postprodukcija trajala duže.

”Film smo, skoro kompletan, snimili u Crnoj Gori. Postprodukcija je većinom rađena ovdje, samo dio u Francuskoj, pa smo negdje i sebi pokazali da smo sposobni, ne samo za regionalne, već i za svjetske koprodukcije”, objasnio je Jaćimović.

Veče filmskog programa Barskog ljetopisa bilo je posvećeno Filmskom centru Crne Gore, a nakon “Dive” publika je imala priliku da vidi i ostvarenja “Peloid” reditelja Bojana Stijovića, “Paket See” Dušana Kasalice i rumunsko-belgijske rediteljke Teodore Ane Mihai, “Posjeta” Đorđa Vojvodića i “Obrad” Branislava Milatovića. Nakon toga, prisutnima se obratio i direktor FCCG Sehad Čekić.

Čekić je ranije kazao da je u filmu “Diva” evidentno prožimanje dviju kultura - “a bolji poznavaoci francuskog filma prepoznaće uticaje vrlo prisutne u toj kinematografiji, ali vješto ugravirane i u naš kontekst i sa našim glumcima”.

”Bitno nam je da sarađujemo sa što više partnera, ne samo u regionu, već i u Evropi. Nažalost, saradnja sa Francuskom je prilično komplikovana, jer je u pitanju najveća kinematografija na tlu našeg kontinenta sa velikim sistemom podrške i visokim standardima. Zato projekat ‘Diva’ ispipava kako možemo da sarađujemo i koji su to standardi. Mislim da su i produkcija i svi ljudi koji su bili učesnici u ovom projektu odgovorili tim uslovima. Činjenica da je podržan od dva francuska fonda, govori da je imao i određene kvalitete”, zaključio je Čekić.

Program se nastavlja večeras u 21 čas kada će ispred Dvorca kralja Nikole koncert održati jedna od najperspektivnijih crnogorskih sopran, Emilija Minić, uz klavirsku pratnju Jelene Polović Siljeg.

Bonus video: