Put za koji se vrijedi boriti

Dosadašnji programski segment, KotorArt talenti, otkrio je brojne mlade umjetnike koji ili studiraju ili se usavršavaju na visokoobrazovnim instuticijama, kako u zemlji i regionu, tako i na prestižnim akademijama u svijetu

956 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KotorArt
Foto: KotorArt

Nastupom Miljana Stanišića i Lole Stanišić nastavljeni su koncerti pod nazivom KotorArt talenti na Don Brankovim danima muzike. Pored predstavljanja najboljih đaka kotorske muzičke škole, Međunarodni festival KotorArt svake godine obezbjeđuje termine domaćim, perspektivnim mladim umjetnicima.

Dosadašnji programski segment, KotorArt talenti, otkrio je brojne mlade umjetnike koji ili studiraju ili se usavršavaju na visokoobrazovnim instuticijama, kako u zemlji i regionu, tako i na prestižnim akademijama u svijetu. Kada jer riječ o toj, obrazovnoj perspektivi, Miljana i Lolu tek očekuju veliki izazovi i koncert koji su odražali na KotorArtu, u Crkvi Sv. Duha, u petak 30. jula, biće značajna referenca u njihovim biografijama.

Osamnaestogodišnji Miljan Stanišić stekao je muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici i već sada se može pohvaliti brojnim nagradama sa domaćih i međunarodnih takmičenjima, među kojima je izuzetno značajna Specijalna nagrada za najboljeg takmičara u svim kategorijama na Violinskom takmičenju jugoistočne Evrope (SASEVC), u Sarajevu 2017. godine, kao i Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Whitgift, u Londonu 2019. godine.

Miljan i Lola Stanišić
foto: KotorArt

Na KotorArtu Miljan je imao klavirsku podršku sadamanestogodišnje Lole Stanišić, učenice Srednje muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici, koja je takođe učestvovala na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a bila je i finalistkinja prestižnog takmičenja Ohridski biseri u Sjevernoj Makedoniji.

S obzirom na da je tek zakoračio na muzičku scenu, jer je prvi solistički koncert održao 2019. godine, Stanišić je odabrao klasičan pristup koncertnom programu, odnosno da prikaže krajnje ishode školskog programa na kraju srednje škole: sposobnost vladanja različitim epohama i stilovima. S tim u vezi, koncert je otpočeo Sonatom za solo violinu u g-molu, br. 1, Johana Sebastijana Baha (Stanišić je izveo samo prvi i drugi stav djela). Ovo djelo je izazovno naročito zbog svog drugog stava – Fuge koja otkriva složenost polifonog stila i različitih tehničkih zahtjeva. Stoga, za renominaranog umjetnika ova Sonata može da predstavlja mogućnost u potrazi za što profilisanijom interpretacijom, iznova i iznova, dok za mladog umjetnika krucijalno štivo kojem se zarad usavršavanja interpretacije takođe treba vraćati, iznova i iznova.

Miljan i Lola Stanišić
foto: KotorArt

Miljan Stanišić i Lola Stanišić zajedno su izveli remek-djelo u violinskoj literaturi, poznatu Proljećnu sonatu Ludviga van Betovana. Ona je za mlade izvođače takođe donijela pregršt izazova, koji su se ticali ne samo stilskih nijansi, već i umijeća zajedničkog, kamernog muziciranja, koje se stiče iskustvom. Pored toga, kotorskoj publici mladi umjetnici izveli su Melodiju iz zbirke Sjećanje na drago mjesto, op. 42 Petra Iljiča Čajkovskog, dok je program završio Miljan Stanišić – solistički, kao što je i počeo.

Miljan i Lola Stanišić
foto: KotorArt

Stanišić je izveo Sonatu za solo violinu u d-molu, op. 27, br. 3 Ežena Isaia koju je kompozitor posvetio svom savremeniku, violinisti Đeorđeu Eneskuu. Ovo jednostavačno djelo sa dva odsjeka Stanišić je izveo s puno pažnje, čime je zadržao osnovni, baladni karakter djela u cjelini.

Put do visoke umjetnosti i profesije koncertnog umjetnika nije ni malo lak: pun je neizvesnosti i izazova. Međutim, kada je ljubav prema muzici prisutna i očigledna u mladim bićima, onda je taj put lakši i za njega se vrijedi boriti.

Bonus video: