Drska nagrada za siromaštvo duha

Dodjelom priznanja svečano je zatvoren VII Green Montenegro International Film Festival na Žabljaku

3000 pregleda 0 komentar(a)
Zatvoren 7.festival Green Montenegro, Foto: GMIFF
Zatvoren 7.festival Green Montenegro, Foto: GMIFF

Film “Transforming Tomorrow”, poznatog bosansko-hercegovačkog reditelja, Dina Mustafića osvojio je Grand Prix nagradu u kategoriji “Ekologija” u okviru sedmog Green Montenegro International Film Festivala. Priznanja su dodijeljena preksinoć kada je ovogodišnje izdanje festivala i zatvoreno.

Međunarodni zeleni festival se tradicionalno održao na Crnom jezeru i u hotelu “Žabljak”, a prikazana su brojna kinematografska ostvarenja iz zemlje i svijeta u okviru kategorijâ “Ekologija” i “Ekologija duše”.

Stručni žiri festivala, koji su činili: reditelj i producent iz Republike Koreje Dong He Čun, reditelj iz Hrvatske i predsjednik žirija Danijel Pavlić, kao i reditelj i profesor na FDU na Cetinju Draško Đurović, obrazložio je odluku o priznanju priznatom reditelju Mustafiću.

“Ironijom kojom veliča uspjeh multinacionalnih kompanija koje prave sopstvene proizvodne spomenike za bolje sjutra, na kostima poginulih, uživajući u ekstazi potrošačkog raja, autor pravi model novog nam života, gdje je reklama čin kapitalističkog kanibalizma kojem svi od devedesetih težimo”, kazali su oni i dodali: ”Ovim filmom podignuvši žanr ekologije na nivo super angažovanog filma, uzdiže se i sam film kao medij na nivo s kojeg vjerujemo da je umjetnost važna i da postoji bolje sjutra, te Grand Prix za ovaj film predstavlja drsku nagradu za siromaštvo duha kojim smo okruženi i protiv kojeg se ovaj festival sam bori u šumama Durmitora, baš danas”, zaključio je žiri.

U kategoriji “Ekologija” drugo mjesto je pripalo švedskom filmu “Earth:Muted” rediteljâ Mikaela Kristašona, Asa Ekmana i Oscara Hedina, a treće švajcarskoj produkciji “Hell in paradise” rediteljke Tiziane Kaminada. Ona je bila gost festivala i uživo se zahvalila publici.

Prvo mjesto u kategoriji “Ekologija duše” pripalo je filmu “For Sama” sirijske rediteljke Waad-Al Kataeb, drugo francusko ostvarenje “Ophir” autora Oliviera Polleta i Aleksandre Berman, a treće mjesto je osvojio film “Duga” reditelja Aleksandra Vujovića koji je prikazan na zatvaranju.

Prvi put je dodijeljena i nagrada za najbolji studentski film, crnogorskom reditelju Dušanu Vojinoviću za “Pismo ili Glava”.

Specijalne nagrade žirija dodijeljene su ostvarenjima: “17. film o Dimitriju Popoviću” hrvatske autorke Zrinke Turalije Kurtak u režiji Danka Volarića; “23.5 Ritam Zemlje” reditelja iz Južne Koreje Filgona Chuia i film “Aktivni: građanin” Pjotra Goldsteina i Jana Lorenza, iz Srbije.

Priznanje za izuzetan doprinos i saradnju s festivalom dodijeljeno je reditelju i direktoru Crnogorske kinoteke, Andru Martinoviću.

Festival je zatvorio glumac Crnogorskog narodnog pozorišta i umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica Dušan Kovačević.

Bonus video: