Kolašin: Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej počinje u subotu

Organizatori kažu da su time htjeli da označe, kako se nadaju, „kraj ružnog perioda pandemije u kojem je kultura najviše propatila“

5332 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Dragana Šćepanović
Ilustracija, Foto: Dragana Šćepanović

Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej počeć u subotu, 7. avgusta. Program ovogodišnjeg izdanja festivala, sedmog po redu, sastoji se od 14, uglavnom, profesionalnih predstava iz Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske, Poljske i Španije. Manji dio dio selekcije čine studentske i amaterske predstave.

Festival će, uz pozdravnu riječ slovačka glumica Monika Necpalova, otvoriti predstava Ifigenija po Euripidu, u režiji Zorana Rakočevića, a u produkciji Korifej teatra.

Druga domaća produkcija je predstava za djecu i odrasle “Mali Tesla – kako zimisliti sebe” u režiji Petra Pejakovića. Obje predstave su koprodukcije, prva sa kolašinskim I bjelopoljskim centrima za kulturu, a druga sa Dramskim studiom Prazan prostor i KIC-om Zeta.

„Značajno je i gostovanje Kunst teatra iz Zagreba sa predstavom “Marta i sedam strahova”, te nastup trupe Terminus a Quo iz Poljske, koja nam već treći put dolazi u Kolašin. Takođe, i španske trupe Anzoki teatar iz Barselone, koja je sa predstavom “Klovnovi” osvojila nekoliko nagrada na evropskim festivalima. Omladinske trupe studenata FDU Cetinje i Mostarskog teatra mladih unijeće vedar duh i snagu u tok festivala, a pojedinačni autori poput Davora Dragojevića, Cvetina Aničića, Milutina Darića Dake, predstaviće se interesantnim autorskim projektima. Od značaja je i predstava “Vlast i njena opozicija” koju je u Bjelopoljskom pozorištu režirao Zoran Rakočević, predstava “Cvrčak i mrav na rođendanu” koju izvode već proslavljeni članovi trupe Alice in WonderBand, kao i predstava Hercegnovskog pozorišta “Carevo novo odijelo”, najavljuju organizatori.

Korifej
foto: Korifej

Zbog specifičnosti situacije, ove godine neće biti organizovan ni jedan program pratećeg sadržaja niti radionice. Ulaz na programe festivala neće biti naplaćivan, već će publika biti pozvana da donira simboličnu cijenu ulaznice u dobrovoljnom iznosu. Organizatori će sprovoditi aktuelne mjere, a broj mjesta biće ograničen da bi se izbjegla masovnost.

Ovogodišnje izdanje Festivala je u znaku gesla "Coming back to life". Organizatori kažu da su time htjeli da označe, kako se nadaju, „kraj ružnog perioda pandemije u kojem je kultura najviše propatila“. Zbog sprovođenja epidemioloških mjera, lani Festival nije održan.

Festival zajedničkim snagana realizuju Opština Kolašin, koja je obezbijedila finansijsku podršku, Centar za kulturu Kolašin i NVO “Korifej teatar”.

Bonus video: