O ljubavi prema umjetnosti

Predstavom “Đokonda” mlade rediteljke Dušanke Belade zatvoren je pozorišni segment Barskog ljetopisa

2384 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa predstave "Đokonda", Foto: Danilo Dado Pavlović
Ekipa predstave "Đokonda", Foto: Danilo Dado Pavlović

Pozorišni segment 34. Barskog ljetopisa preksinoć je zatvoren predstavom “Đokonda”, crnogorske rediteljke Dušanke Belade na Sceni u Starom Baru. Njoj je ovo prva predstava koju je radila za Crnogorsko narodno pozorište.

Čovjeka koji je bio zaljubljen u umjetnost kroz sliku Đokonde ili Mona Lize, remek-djelo čuvenog renesansnog slikara Leonarda da Vinčija, glumi Zoran Vujović. On tumači lika koji je Mona Lizu otuđio 1911. godine, a prethodno je pomagao u izgradnji zaštitnog stakla za ovu sliku, pa je znao i kako da je uzme.

Predstava je nastala po drami “Žena koja se igra” Viktora Lodata i zasnovana je na čudnom istorijskom incidentu kada je italijanski slikar ukrao “Mona Lizu” iz Luvra i čuvao je u svom stanu u Parizu dvije i po godine. Kroz seriju monologa, predstava zamišlja život Vinćenca Peruđe, kradljivca Đokonde, od godina provedenih u potkrovlju do njegovog kasnijeg života u Italiji. Pored glavnog junaka, radnju upotpunjuju i likovi čiji se sastav kreće od italijanskog monaha iz 15. vijeka do francuskog modernog umjetnika Marsela Dišana.

Pored Vujovića koji tumači glavnu ulogu, Slavko Kalezić i Branka Otašević su imali zadatak da u predstavi tumače po tri lika gdje su i pokazali vještinu sjajne tranformacije. Značajne uloge za imali su i dječak Pavle Bogićević i djevojčica Hana Jovićević. Mlada rediteljka je kazala da je i pored velike odgovornosti imala potrebu da se igra i eksperimentiše.

Beladi je ova priča bila toliko inspirativna da svoju prvu predstavu veže za nju jer, kako ona kaže, na ovom svijetu ne postoji čovjek koji ne zna za Mona Lizu.

Bonus video: