Završen 34. Barski ljetopis

Preksinoć je All Stars Strings Ensemble Montenegro zatvorio muzički segment, dok će večerašnjom promocijom knjige “Podrumijske priče” autora Zorana Gojića i zvanično biti zatvoreno 34. izdanje festivala

4115 pregleda 0 komentar(a)
Posljednji koncert na Barskom ljetopisu, Foto: Danilo Dado Pavlović
Posljednji koncert na Barskom ljetopisu, Foto: Danilo Dado Pavlović

Zavjesa 34. Barskog ljetopisa zvanično je spuštena sinoć nakon promocije knjige “Podrumijske priče” autora Zorana Gojića, dok je preksinoć kamerni sastav All Stars Strings Ensemble Montenegro zatvorio muzički segment Barskog ljetopisa na Ljetnjoj pozornici Doma kulture.

Prvobitno poznati kao kvartet “Unique” zbog potreba ovogodišnjeg festivala Barskog ljetopisa proširili su svoj sastav s iskusnim umjetnicima i time formirali kamerni sastav koji sada ima deset članova. Kvartet je osnovan prije 11 godina, a svi članovi koji su sada u orkestru su u jednom periodu i svirali u kvartetu. Ovaj cjelokupni sastav čine: Verica Čuljković, Ana Rašović, Teodora Kaličanin, Sonja Vojvodić- violine, zatim Anda Dizdarević i Danijela Drašković – viole, Ana Dulović i Vladimir Drobnjak – violončelo, Andrijana Ramović – kontrabas i Mladen Lalović – perkusije.

”Naš matični žanr kojim se bave svi članovi orkestra je klasična muzika, a djela klasične muzike za kvartet postoje aranžmanski i najdraže nam je svirati takav repertoar. Međutim, još od početka željeli smo se oprobati u drugim žanrovima i pokažemo da klasični gudački kvartet može izvoditi i djela popularne muzike”, rekla je vođa kvarteta “Unique”, Čuljković i objasnila s kakvim su se preprekama susretali tokom modernizacije njihovog repertoara.

”U početku je, međutim, bilo teško sačiniti takav repertoar, jer to nije bilo popularno i dugo smo pripremali aranžmane. Pisanje aranžmana je bio najteži dio, ali vremenom se repertoar proširivao, počeli smo s tango i filmskom muzikom, zatim dodali evergrine, a sada od svakog žanra imamo spremljen po cjelovečernji repertoar, ako ne i više”, istakla je ona.

Koketiranjem s modernim žanrovima, orkestar je uspio približiti klasičnu muziku običnom slušaocu, donoseći moderne tonove s prizvukom klasične muzike.

”Kada se u formi klasičnog gudačkog kvarteta izvodi popularna muzika, samim tim se promovišu i gudački instrumenti kao klasičarski i približavaju se slušaocima koji do tada nisu imali dodirne tačke s tim. Sami ti aranžmani, koliko god popularna muzika bila u pitanju, ona dobija taj kamerni zvuk i time se klasična muzika dosta više približava”, otkrila je Čuljković.

Bonus video: