Film “Duga” na Cetinju

Nakon festivala širom svijeta i crnogorske premijere u Tivtu, ostvarenje Aleksandra Vujovića večeras će biti prikazano i u atrijumu Biljarde, u 20 časova

4172 pregleda 0 komentar(a)
Vujović, Foto: Monika Perković
Vujović, Foto: Monika Perković

Promocija višenagrađivanog filma “Duga”, crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, biće održana danas na Cetinju u atrijumu Biljarde u 20 časova, saopšteno je iz Turističke organizacije Prijestonice Cetinje.

Kratkometražni igrani film “Duga” od premijere krajem oktobra 2020. godine dobio je više od 20 međunarodnih nagrada i priznanja, a selektovan na više 40 međunarodnih festivala u takmičarskim kategorijama na festivalima širom svijeta, da bi početkom jula film “Duga” imao i crnogorsku premijeru na tivatskom festivalu “Purgatorije”.

”Duga je film u kojem je kroz sjećanje glavnog junaka, poznatog italijanskog slikara Gaetana Grila, prikazan događaj iz njegovog ranog djetinjstva koji je odredio njegov životni poziv. Naš glavni junak, kao dječak sa nepunih šest godina kreće na put sa ocem i doživljava nevjerovatan magični trenutak koji učini da on jako rano pronađe umjetnika u sebi i usmjeri ga ka pozivu slikara, koji je i postao”, rekao je ranije Vujović za “Vijesti”.

Glavnu ulogu tumači dječak Nikša Radojičić, a igraju još i Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić. Scenario je, po ideji i sinopsisu reditelja, uradila Jelena Jela Milošević, producentkinja je Anja Sekulić, a direktor fotografije Vladimir Vučinić. Film je realizovan u okviru međunarodnog projekta “CIRCE”, a finansiran je iz evropskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji Boka F i uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Vujović je docent na Fakultetu za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Bonus video: