Ćetković na prvom Bijenalu fantastike

Crnogorski slikar predstaviće se djelom “Slijepi putnik” na izložbama koje će na jesen biti organizovane u Srbiji

4353 pregleda 469 reakcija 0 komentar(a)
Ćetkovićeva slika "Slijepi putnik", Foto: Privatna arhiva
Ćetkovićeva slika "Slijepi putnik", Foto: Privatna arhiva

Među više od 250 prijavljenih umjetnika i više od 550 njihovih djela, crnogorski slikar Goran Ćetković selektovan je među 35 najboljih koji će se predstaviti na prvom Bijenalu fantastike na ovim prostorima, a u organizaciji Fondacije Mihajlović - Feniks, iz Beograda.

Ranije je raspisan likovni konkurs za umjetnike s prostora Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine za učešće u projektu koji podrazumijeva okupljanje umjetnika, kolekcionara, galerista i likovnih kritičara u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, na jesen ove godine.

Izložba selektovanih radova prvog bijenala fantastike biće održana u izložbenim prostorijama Zadužbine Ilije Kolaraca, od 16. do 31. oktobra, gdje će se predstaviti i Ćetković.

”Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što sam po jednoglasnoj odluci stručnog žirija izabran između 269 pristiglih prijava - kandidata, za selekciju od 35 autora koji će izlagati na prvom bijenalu fantastike u Srbiji i na ovim prostorima. Od 578 pristiglih radova, među njih 35 je selektovana i moja slika ‘Slijepi putnik’”, s ponosom ističe Ćetković “Vijestima”.

Slika “Slijepi putnik”, dimenzija 130x100 centimetara, nastala je 2020. godine u tehnici akril na platnu.

”’Slijepi putnik’ je slika koja govori o otuđenosti savremenog čovjeka, kao i o prolaznosti života”, rekao je Ćetković.

Pored Beograda, postavka selektovanih djela će biti organizovana i u Kulturnom centru u Novom sadu, kao i u Valjevu. Organizator bijenala, Fondacija Mihajlović - Feniks, odlukom stručnog žirija dodijeliće i nekoliko nagrada.

”Cilj ovog bijenala je da se pojača medijska vidljivost tradicionalnog slikarstva koje savremenom čovjeku nudi fantaziju, osjećajnost i ljepotu likovnosti vrhunskog kvaliteta”, istakli su organizatori.

Žiri, odnosno Umjetnički savjet Bijenala fantastike, činili su: prodekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, prof. dr umjetnosti Katarina Zarić, direktor Moderne galerije Valjevo Vojislav Jovanović i likovni kritičar Dejan Đorić.

Žiri je nastojao da bira likovno kultivisane oblike slikarske mašte, navodi se u saopštenju. Tražilo se, koliko je to moguće u slikama fantastičnog tipa, prije svega ispoljena čista likovnost, slikarsko znanje i osjećajnost. Bijenale je, podsjećaju oni, ograničeno na oko 35 umjetnika sa po jednim izloženim radom, što je uslovilo selekciju.

”Bijenale koje se održava u Beogradu prvo je te vrste u Srbiji i regionu, a sada su i na svjetskoj sceni sve rjeđe takve izložbe visoke umjetnosti. U tom smislu, Bijenale potpuno ispunjava svoju ulogu argumentovanog podizanja likovne kulture magičnog i oniričkog tipa, čime pomaže i predstojeće prerastanje Moderne galerije Valjevo u Muzej fantastike, jedan od nekoliko u svijetu. Po propozicijama bez učešća crteža, stripa, ilustracije, digitalne umjetnosti, grafike i fotografije (skulptura fantastične vrste skoro i da ne postoji, ne samo kod nas) na konkurs prvog Bijenala stiglo je 578 radova, od čega je 525 odgovaralo uslovima konkursa. Prijavilo se 269 umjetnika a žiri je za potrebe izložbe, kataloga i nagrada odabrao oko 30 radova isključivo u slikarskim tehnikama”, piše u obrazloženju žirija.

Pored Ćetkovića, selektovani su i sljedeći učesnici: Bisenija Tereščenko, Branka Kovačević, Budimir Dimitrijević, Daniela Morariu, Dejan Mioković, Dejan Ulardžić, Dunja Jung, Đorđe Savić, Ivana Živić, Jasna Opavski, Jovan Marinković, Kristina Pirković, Mihailo Gligorić, Milan Kačevski, Milan Stepović, Miloš Filipović, Petar Mošić, Predrag Milošević, Predrag Peđa Todorović, Saša Marjanović, Sergej Aparin, Slavko Krunić, Snežana Petrović, Stefan Marjanović, Šandor Šlajf, Teodora Stojanović, Vasa Dolovački, Velimanović Zoran, Veljko Valjarević, Vlada Mirković, Vladimir Dunjić, Vladimir Lalić, Zoran Ivanović, Zoran Krulj, Zoran Žugić i Željko Đurović.

Bonus video: