Oslikavanje sna u snu

Izložba “San o snu” u Kotoru biće otvorena večeras u 20 časova, a Ćetković će se predstaviti sa oko deset slika na platnu i još toliko na papiru. Svako djelo urađeno je u kombinovanoj tehnici uljem, akrilom, ugljenom i grafitom

9211 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Uz najavu o 17. samostalnoj izložbi slika crnogorskog umjetnika Dalibora Dada Ćetkovića, koja će biti otvorena sjutra u Gradskoj galeriji Kotor, slikar je podijelio i vijest da je zastupljen u velikoj enciklopediji internacionalne umjetnosti “Art Universal - The Great Encyclopedia of International Art” čiji je autor italijanski ekspert za savremenu umjetnost, likovni kritičar i organizator umjetničkih događaja Frančesko Ruso.

Izložba “San o snu” u Kotoru biće otvorena večeras u 20 časova, a Ćetković će se predstaviti sa oko deset slika na platnu i još toliko na papiru. Svako djelo urađeno je u kombinovanoj tehnici uljem, akrilom, ugljenom i grafitom.

”Na ovoj izložbi ću, između ostalog, prikazati i najnovije slike iz velikog ciklusa ‘Antares’ koje do sada nisu objavljene, a izložba nosi naziv po istoimenoj slici ‘San u snu’ koja je nastala prošle godine. Prvi put sam je predstavio virtuelnom video izložbom na mom Jutjub kanalu, zatim u galeriji Velimir A. Leković u rodnom Baru, kao i u galeriji Fakulteta Umjetnosti UDG, a nakon toga na virtuelnoj izložbi ‘Retrospective’ u Indoneziji. U Kotoru do sada nijesam izlagao, pa mi je veliko zadovoljstvo što će moja djela biti predstavljena u jednom od najljepših gradova na Jadranu”, istakao je Ćetković.

”Radovi akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića nanovo potvrđuju istinu koja se nalazi u biću svake velike i iskrene likovnosti: Slika svijeta koju nudi oko, nije slika svijeta koju otkriva duh. Duh velikog vida je u čulnom i natčulnom, u pojavnom i nepojavnom, u iskustvenom i nadiskustvenom, što sačinjava vid Ćetkovićevog stvaralačkog vida sveobuhvatnim - vid za kojim je uzaludno tragati. Kao da traganje za odgovorima pripada samo njemu, to jest, njegovoj strasti, i onom toreadorskom odmjeravanju snage i tišine. Imenovanje nepoznatog, oslikavanje sna u snu, ne ni čulima ni razumom, već, reklo bi se, isključivo stvaralačkom intuicijom, Ćetković oslobađa cio jedan čulni svijet koji nije sam sebi dovoljan, to jest, koji ne umije bez vještog kista i riječi sebe da objasni”, zapisao je teoretičar savremene umjetnosti dr Milun Lutovac povodom izložbe “San o snu”.

Izložba San o snu
foto: Poster

Od početka ove godine Ćetković ne staje s radom, a pored brojnih izazova umjetnik bilježi velike pomake u karijeri, posebno kada su u pitanju izložbe na međunarodnom nivou. Priznanje za njegovo stvaralaštvo stiglo je i od Rusoa koji ga je uvrstio u svoju monografiju rame uz rame s nekima od najvećih likovnih umjetnika ikada.

”Velika mi je čast i zadovoljstvo što me je cijenjeni Frančesko Ruso odabrao da budem zastupljen u velikoj enciklopediji internacionalne umjetnosti, zajedno s (ostalim) kolegama iz svijeta i velikanima likovne umjetnost kao što su: Pikaso, Dali, Vorhol, Šagal, Kle, Miro, Van Gog, Modiljani, Munk, Polok, Magrit i mnogi drugi”, kaže crnogorski umjetnik i nastavlja:

”Primijetio sam da sam među nekoliko najmlađih umjetnika koji su selektovani da budu u ovom izdanju. Slika ‘Muzička kutija’ (Music box) pripada ciklusu “Antares” i rađena je u kombinovanoj tehnici uljem i akrilom na platnu, dimenzija 120x80 cm. Osim što je nagrađena na žiriranoj internacionalnoj izložbi ‘Abstract’ u Los Anđelesu, sada se nalazi u ovoj enciklopediji koja sadrži više od 350 strana, a koja će naći svoje mjesto u više od 400 galerija i muzeja širom svijeta, zatim kod kolekcionara, likovnih kritičara, ljubitelja umjetnosti i mnogih drugih”, ističe Ćetković.

Velika enciklopedija internacionalne umjetnosti
Velika enciklopedija internacionalne umjetnostifoto: Dalibor Dado Ćetković

Pored ovoga Ćetković se tokom godine predstavio na više kolektivnih izložbi u svijetu.

”Nisam mogao ni da pretpostavim gdje bi moji radovi mogli biti prikazani i koja sve publika će imati priliku da se upozna s mojim stvaralaštvom. Od januara ove godine do danas izlagao sam na više od 30 kolektivnih izložbi u zemlji, regionu i inostranstvu, što je ogroman iskorak u mojim izlagačkim aktivnostima, a priredio sam i jednu samostalnu virtuelnu izložbu u martu koju sam uradio na Artsteps platformi i predstavio je na Jutjubu, kao i na društvenim mrežama”, rekao je Ćetković i podsjetio da je nedavno izlagao na Bijenalu akvarela u Beogradu.

”Ta postavka je prikazana i u muzeju Kozare u Prijedoru, u Kreativnom habu na Art vikendu u Starom gradu Bar, kao i na grupnoj izložbi Međunarodnog trilateralnog Interreg IPA-CBC umjetničkog projekta Complicities, takođe u Starom gradu, na kojoj sam predstavio novu sliku velikog formata. Pored toga sam izlagao na prvom događaju ‘Street in art’ - izložbi na otvorenom u ulici Maršala Tita u Baru, krajem jula sam bio učesnik jubilarne 10. Međunarodne beranske likovne kolonije u Kaludri kod Berana, a izložba će biti organizovana u oktobru. Tokom ljeta sam izlagao i na novim virtuelnim izložbama u Norveškoj, Ekvadoru gdje sam imenovan za koordinatora Crne Gore, zatim u Turskoj, Indiji i tako dalje širom svijeta”, podsjeća on.

Ćetković je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2008. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, vodio je brojne likovne radionice i učestvovao na više likovnih kolonija. Do sada je imao 16 samostalnih i više od 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu,

Bonus video: